PočetnaAktuelnoPrimjer mnogima! Nedim se odriče pasoša Njemačke zbog ljubavi prema BiH: Mojim venama teče bosanska krv, želja mi je dres s ljiljanima

Primjer mnogima! Nedim se odriče pasoša Njemačke zbog ljubavi prema BiH: Mojim venama teče bosanska krv, želja mi je dres s ljiljanima

Dok bi mnogi mladi ljudi sve dali da samo izađu iz BiH i odu u neku evropsku zemlju, a opet neki bi suhim zlatom, samo kada bi mogli, platili da dobiju njemački pasoš, Nedim Kasapović odlučio je da uzme pasoš Bosne i Hercegovine.

Nedim je rođen u njemačkom gradu Düsseldorfu, ima 18 godina i nimalo se ne kaje zbog svoje odluke.

-Njemački pasoš sam dobio odmah po rođenju, ali po svim nekim prirodnim zakonima mojim venama teče bosanska krv, a koje se ja nikako ne želim odreći. Tokom školovanja svaki školski raspust sam provodio u Sarajevu i nisam htio nigdje drugo da idem. Igram i fudbal već trinaest godina i oduvijek su moji idoli bili Spahić, Džeko, volim gledati fudbalsku ligu BiH i veliki sam najvijač Sarajeva. Više pratim bosansku nego njemačku fudbalsku ligu. Slušam i bh. muziku. Jednostavno više se identifikujem kao Bosanac nego kao Nijemac, iako sam rođen u Njemačkoj- rekao nam je Nedim.

Prema njemačkim zakonima, Nedim ne može imati dva pasoša ili dvojno državljanstvo i za pet godina, tačnije kada napuni 23 godine, mora se odlučiti koji pasoš će zadržati.

-Da, tako je, ali kako ste rekli, ima još pet godina do konačne odluke. Ali, isto tako već sam rekao, mojim venama teče bosanska krv, a to igra veliku ulogu, barem u mom životu. Nekako sebe vidim i kao profesionalnog fudbalera, a moja želja je da jednom ponesem dres sa ljiljanima. Inače sam završio deseti razred, sada se školujem dalje, dakle svi putevi su mi otvoreni – kazao je.

Na pitanje kako su reagirali njegovi roditelji majka Edina i otac Sabahudin, Nedim je odgovorio:

-Iskreno, mama je bila u šoku. Nije mogla da vjeruje da hoću da uzmeme bosanski pasoš, a da njemački ostavljam, a babo je tu moju odluku lagano prihvatio.

Nedim se u Njemačkoj kreće u različitom društvu, ali kako nam je rekao, najopuštenije se osjeća u društvu prijatelja koji su kao i on porijeklom iz BiH.

-Svi smo mi rođeni u Njemačkoj, a komuniciramo na oba jezika. Imam i mlađeg brata Amara, a koji je nekako više Nijemac, pa mu često govorim, savjetujem ga da se malo više potrudi i uči bosanski jezik – navodi Kasapović.

Nedima, njegove roditelje i brata srdačno je dočekala i ugostila generalna konzulica BiH u Frankfurtu Višnja Lončar.

 

Pratite nas:
Ko najviše plati, d
Enela Palavra na ame