PočetnaAktuelnoPrivrednici iz BiH na sajmu automehanike u Frankfurtu, oduševljeni srdačnim dočekom konzulice Višnje Lončar

Privrednici iz BiH na sajmu automehanike u Frankfurtu, oduševljeni srdačnim dočekom konzulice Višnje Lončar

U Frankfurtu je održan svjetski Sajam automehanike kojem su prisustvovali i predstavnici bh. firmi.

Generalna konzulica BiH u Frankfurtu Višnja Lončar predstavnike firmi iz BiH ugostila je u generalnom konzulatu te je organizirala i zajednički ručak.

Na prijemu je bio i Sanel Turković dugogodišnji uposlenik u policiji pokrajine Hessen u gradu Wiesbaden. Prisutni su bili zaposlenik generalnog konzulata Dragan Pejić te inžinjer Kenan Kovačević.

‘Optima’ grupa iz Banje Luke po prvi put je ove godine na sajmu automehanike u Frankfurtu, i tu smo predstavljali naše proizvode, a to su maziva i ulja proizvedena u rafineriji ulja Modriča. Naš cilj je bio osim samog dolaska na ovaj sajam i uspostavljanje saradnje sa velikim svjetskim proizvođačima ulja i maziva, a koji će, nadam se, u budućnosti svoje proizvode proizvoditi u našoj rafineriji. Moram i to da kažem da smo došli veoma pripremljeni ovdje, imali smo već neke zakazane sastanke, provedeni su dogovori sa velikim svjetskim proizvođačima, a ovdje smo iskoristili priliku da u Frankfurtu samo nastavimo te pregovore. Osim Frankfurta ove godine smo bili prisutni na sajmu u Kairu gdje smo ostvarili pozitivne rezultate. Poslali smo pošiljku naših proizvoda u Libiju, a očekujemo da to sada krene i za Egipat. U junu smo bili u Londonu na konferenciji, tako da je ovaj dolazak u Frankfurt samo nastavak događaja sa ciljem izlaska na tržišta, a na kojima do sada nismo bili prisutni. Do sada naše proizvode prodajemo na 26 tržišta širom svijeta – rekao je Siniša Mijatović, načelnik prodaje.

Na sajmu su bili o predstavnici firme „Enker“ iz Tešnja koja se bavi proizvodnjom svjećica i industrijske keramike. Proizvode izvoze u 25 država u svijetu.

Stigli smo na Automehanika sajam u Frankfurtu, a ovom sajmu prisustvujemo već od 1996. godine i redovni smo izlagači, jer je to najveći sajam autodijelova u svijetu. Mi smo došli ili dolazimo sa ciljem da prezentujemo na najbolji mogući način firmu „Enker“ iz Tešnja. Posjećenost sajma je jako dobra i tu smo upoznali i buduće potencijalne kupce, a imali smo neke nove kupce iz Japana. A, naše širenje na japansko tržište je veoma značajno za nas – rekao je Edah Haličić menadžer prodaje koji je bio u društvu s direktorom firme Rizom Fejzićem.

Na sajmu u Frankfurtu bili su i predstavnici firme „Pobjeda“ iz Tešnja, koja se bavi proizvodnjom pumpi za vodu i ulje.

Ovim proizvodima se bavimo od 1954. godine. Naše najveće tržište je upravo Njemačka, ali izvozimo širom svijeta, samo nismo u Americi. Naše veliko tržište je i Turska – rekla je Angela Rajkovača koja se s kolegama Adelom Bešo i Ajdinom Čemanjom stigla u Frankfurt.

Bato Šišić

Pratite nas:
Nazif Gljiva iznenad
Ko najviše plati, d