PočetnaAktuelnoPromoviraju vjerske i kulturne vrijednosti muslimana: BKC Frankfurt dobio vrijednu nagradu zaintergraciju

Promoviraju vjerske i kulturne vrijednosti muslimana: BKC Frankfurt dobio vrijednu nagradu zaintergraciju

Bošnjački kulturni centar Frankfurt (BKC) krunisao je svoj šenaestogodišnji rad prestižnim priznanjem, dobitnik je nagrade za integraciju od grada Frankfurta za 2019. godinu.

O vrijednosti priznanja svjedoči i činjenica da je, od 49 džemata koliko ih postoji u Frankfurtu, BKC prvi kojoj je spomenuta nagrada uručena. Uručenje je upriličeno  u svečanom salonu opštine Frankfurt.

Od 2003. godine, kada je započeta BKC priča, ova zajednica je kontinuirano bilježila uspjehe i time izgradila ugled jedne od najbolje organizovanih zajednica. Pod sloganom „Otvara horizonte, spaja ljude“, BKC okuplja Bošnjake, koji poprimaju ulogu ambasadora Bosne i bosanskog jezika.

Članovi, također, nastoje na najljepši način promovirati vjerske i kulturno-tradicijske vrijednosti muslimana, snagom džemata i na temeljima vjere odgovaraju na izazove vremena. Tako, institucija mekteba je pri ovoj zajednici čisto vrelo sa kojeg se napajaju mlade generacije, a kasnije i sami preuzimaju zadatke u BKC priči.

Dakle, u okrilju vjere, nastoje se odgojiti genercije budućnosti. Svjesni širine onoga što u sebi nosi pojam kultura, pojam domovina, tako je BKC zajednica otvorena i za dijalog i za saradnju s različitostima. BKC se bavi i međureligijskim dijalozima i projektima, organizira seminare i predavanja za članove, poziva na diskusije i međusobno upoznavanje u klupskim prostorijama i veseli se i tema povezanim sa različitim partnerima.

Na svečanost koja je upriličena za ponosne predstavnike zajednice, priznanje za rad je ispred grada Frankfurta potpisao gradonačelnik Peter Feldmann, dok je kao nadležni vijećnik Frankfurt Odjela za obrazovanje i integracija Sylvia Weber uručila nagradu i ček u visini od 5 000 eura.

Weber je istakla kako je prethodnih godina bilo teško izabrati pobjednika, a da je ove godine prvi put odluka bila jednoglasna – žiri je  kazao BKC Frankfurt. Nagradno prizanje je u ime BKC-a primio Odbor, čime je simolično ukazano da je riječ o kolektivnom uspjehu Centra, nastavljajući pripovijedati ovu pozitivnu priču.

Jumas Medoff, predsjednik stranaca Frankfurta, na svečanosti je kazao da je teško pronaći odgovarajuće riječi za opisivanje BKC-a, te da je potrebno doći i vidjeti ovo blago Frankfurta.

-Posebnost u BKC-u je obrazovanje i jedan je od njegovih glavnih prioriteta. Dobro obrazovanje je neophodno za svako društvo; za razvoj ličnosti, za kvalitet života svakog pojedinca, za obrazovanje za toleranciju i preuzimanje odgovornosti, a samim tim i za aktivno demokratsko sudjelovanje u društvenom razvoju. Svi zajedno snosimo odgovornost za dobro obrazovanje i izvan vlastitih gradskih i državnih granica – kazao je on.

Priznanje koje je uručeno BKC-u ima jaku političku i društvenu poruku, stavlja BKC Frankfurt u red prvog sagovornika sa gradskim i političkim zvaničnicima, otvarajući mnoga vrata.

Iskazane ideje, poruke, ali i energija koja se osjeti, ohrabruju i daju nadu. Kada govororimo o BKC-u Frankfurt i priznanju kojim je zajednica odlikovana, zapravo govorimo o dostojnom primjeru promocije Bosne, Bošnjaka i bosanskog nam jezika – oni su slika Bosne i Hercegovine u svijetu. U BKC-u Frankfurt aktivno pišu priču koja zaslužuje biti ispričana, diljem svijeta, stoga, istu vam s ponosom donosimo.

Bato Šišić

 

Pratite nas:
Pokušala da zavede
Bila je to noć za p