PočetnaAktuelnoŠale na račun parade ponosa: Sabit iz Tarčina ni za živu glavu sutra neće u Sarajevo

Šale na račun parade ponosa: Sabit iz Tarčina ni za živu glavu sutra neće u Sarajevo

Na društvenoj mreži prati ga više od 150.000 ljudi. Njegovi statusi skoro redovno one koji ga prate nasmiju do suza.

Iako ih se u posljednje vrijeme na Facebooku pojavilo nekoliko s istim “imenom i prezimenom”, samo je jedan pravi. I to onaj s nazivom profila “Sabit Iztarcina Novi Profil”.

Sin je Osmanov, oženjen je Fadilom, a Fahro mu je najbolji jaran. I, mada bi po aktivnosti na Facebooku mnogi pomislili da ništa drugo u životu ne radi, zaposlen je. Odnedavno radi i po 12 sati dnevno.

Sabit iz Tarčina je postao senzacija društvenih mreža. Svakodnevno nasmije više od 150.000 onih koji ga prate.

Uspjelo mu je to i aktuelnim statusom koji je podijelio uoči Bh. povorke ponosa koja će se sutra održati u Sarajevu. Sabit, šaljivo komentariše, kako ga sigurno sutra put neće navesti prema glavnom bh. gradu.

-Nedo bog da moram nešto unedilju usarajevo reklibi eno ode i on – ovako je objavio na Facebooku Sabit i izazvao lavinu komentara.

Inače, danas će se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održati Dan tradicionalne porodice, kako su organizatori nazvali okupljanje koje dolazi kao odgovor protivnika održavanja prve Bh. povorke ponosa koja će biti održana sutra u Sarajevu.

Organizatori Dana tradicionalne porodice su UG Svjetlo i NVO partneri, koji su skup zakazali kao znak protesta povodom povorke ponosa na kojoj će se u centru Sarajeva promovisati i tražiti prava LGBT osoba u našoj zemlji.

-Sarajevo je slobodan grad, to je grad koji je uvijek raširenih ruku primao sve ljude. Ta otvorenost kretala je još od naših domova i naših porodica. Upravo ovom šetnjom želimo ukazati na važnost naših tradicionalnih porodica koje su nam bile snaga i utočište u najtežim trenucima. Ne branimo nikome da živi na način na koji je izabrao svjesni da ćemo svi odgovarati za svoje izbore. Istovremeno, nikada nećemo dopustiti da se nama nameće način života i običaji strani našem narodu i našoj zemlji. Crvena linija se ne smije preći – poručili su.

Okupljanje svih koji žele poslati poruku o važnosti očuvanja tradicionalne porodice i svih njenih vrijednosti te istovremeno iskazati protest protiv sutrašnje povorke, kako su poručili organizatori, počinje u 13 sati ispred Vječne vatre u Sarajevu.

Naveli su da je bitno očuvati tradicionalnu porodicu bez obzira na nacionalnu, etničku ili vjersku pripadnost te pozvali sve da skup prođe mirno i dostojanstveno bez nasilja, vrijeđanja i bilo kakvih transparenata i obilježja osim zastava Bosne i Hercegovine.

Šetnja je planirana između 14 i 15 sati na relaciji Vječna vatra – Trg BiH, a program na Trgu BiH ispred zgrade Parlamenta BiH počinje u 15 sati.

Treba istaći da je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, na čijem čelu je Saudin Sivro, podržao je organizovanje mirne šetnje i manifestacije “Dani tradicionalne porodice”.

Zbog ove šetnje saobraćaj doći će do velikih izmjena u odvijanju saobraćaja od 13 do 16 sati:

– Tramvajski saobraćaj će se odvijati na relaciji Ilidža – Željeznička stanica, dakle neće biti u funkciji na relaciji Tehnička škola – Baščaršija – Tehnička škola.

– Autobuska linija 31e Vijećnica – Dobrinja mijenjat će polazni terminal i dijelom trasu linije, te će polaziti sa terminala Trg Austrije, a na relaciji Trg Austrije – Pofalići u oba pravca saobraćat će trolejbuskom trasom.

– Autobuska linija za Gornje Velešiće mijenjat će polazni terminal i umjesto sa Drvenije polazit će sa terminala Željeznička stanica.

– Autobuske linije za Podhrastove, Bare, Koševsko Brdo i Breku mijenjat će polazni terminal i umjesto sa Doma Armije polazit će sa terminala Drvenija.

– Na trolejbuskim linijama za Jezero, autobuskim linijama za Jagomir, Podhrastove, Bare, Koševsko Brdo i Breku i minibuskoj liniji za Sedrenik doći će do zastoja prilikom prolaska učesnika manifestacije.

U nedjelju, prije početka najavljene Bh. povorke ponosa, najavljen je još jedan skup i to kontramiting ili protest protiv povorke ponosa. Organizator tog okupljanja je Inicijativa Iskorak.

 

Pratite nas:
Pogledajte video: Uh
Karleušine kćerke