PočetnaAktuelnoŠeki Kardumović: Halid Muslimović je krivac što nisam uspio sa pjesmom „I tebe sam sit kafano“

Šeki Kardumović: Halid Muslimović je krivac što nisam uspio sa pjesmom „I tebe sam sit kafano“

Šeki Kardumović je jedan od onih pjevača koji je karijeru počeo da  gradi osamdesetih godina, ali iz ovog ili onog razloga nije dostigao neke veće visine na estradnom nebu.

Imao je ovaj pjevač dosta snimljenih pjesama ,pa čak i potencijalnih velikih hitova,poput pjesme „Nisi više jaran moj“ ili sad već antologijske pjesme „I tebe sam sit kafano“ koja je svoj veliki bum  postigla u interpretaciji Harisa Džinovića.

-Ja nisam nikad otišao sa estradne scene, ali sam se u životu okrenuo nekim drugim stvarima, a moji današnji nastupi su uglavnom vezani za  svadbe i ta neke druga slična veselja. Nakon izvjesnog vremena sam shvatio da od pjesme neću moći da živim, pa sam se okrenuo nekim drugim, unosnijim prioritetima u životu – rekao nam je na početku razgovora ovaj pjevač koji danas živi u Njemačkoj.

Vi ste svojevremeno prvi snimili pjesmu, sada već pokojnog Željka Subotića „I tebe sam sit kafano“, ali nije prošla zapaženo. Zbog čega?

-Ni meni danas nije jasno zbog čega nije prošla jer pjesma koja je dobra ne treba čak ni veliki marketing. Ja sam tu pjesmu raspjevao i snimio, baš onako kako ju je i Haris otpjevao, a izdavač je bio Diskos. Zaista sam vjerovao u nju.

Džinović je sa tom pjesmom „razvalio“ nekadašnju jugoslovensku estradnu scenu. Da li ti je žao što nisi iskoristio svojih pet minuta?

-Ne, zaista nije mi žao. Meni je drago što je ta pjesma prošla u Harisovoj interpretaciji tako dobro. A, zašto kod mene nije prošla u tome pomalo krivice ima i Halid Muslimović.

Zbog čega?

-On je taman u to vrijeme otvorio vlastitu diskografsku kuću „Halix“, pa od mene tražio da on izda taj moj materijal, ploču sa pjesmom „I tebe sam sit kafano. Međutim, on je taj moj materijal fiksno prodao Diskosu. Onda me nazvao jedan trgovački putnik iz te diskografske kuće i rekao mi, kako oni upravo izdaju novu ploču Mitra Mirića u 400.000 primjeraka, a moju će ploču štampati u samo 15.000 primjeraka. Tu je bio kraj te priče, kako te moje ploče, tako i te pjesme. Dakle na kraju sam ja bio taj koji je sve izgubio.

Kažu da je autor tog velikog hita“ I tebe sam sit kafano“, Željko Subotić umro u velikoj bijedi?

-Nažalos jeste, a on je pored tebe pjesme imao još dosta velikih hitova koji se i danas pjevaju. Za druge ne znam, ali ja mogu ovako javno da tvrdim da sam ga se često sjetio dok je bio živ. Sjećam se da je on pjesmu „I tebe sam sit kafano“, on uradio i sam je pjevao u stilu Tome Zdravkovića, a ja sam ga zamolio, nagovorio da je napravimo onako kakva je dana. Dok ta pjesma nije bila snimljena bila je veći hit u kafanama od Halidovih Dijamanata. Ja sam zaista imao sa njim kontakt do njegovih posljednjih dana života.

Koliko vrijediš kao pjevač i kao čovjek, potvrđuje činjenica da te Viki Miljković i njen suprug Taške četiri godine čekaju da dođeš u Beograd i snimiš novu pjesmu?

-Ja bi ovako rekao… neka dvije godine idu na mene, a dvije na Tašketa (smijeh).

U razgovor se uključila i Viki koja je rekla:

-Po mom mišljenju Taške je jedini krivac. Taške je preseljavao u novi studio, pa nije imao vremena ni za koga. Sada kada je sve došlo na svoje, na redu smo ja, Benjamin Kličić, pa Šeki Kardumović. Nakon toga Jasmin Muharemović i još polovina bh. estrade. Sada šalu na stranu, Šeki je veliki pjevač, sa odličnim glasom i ja ću se zaista svojski potruditi da se Šeki Kardumović na velika vrata vrati na estradu. Pravi kvalitet nikada ne umire i ne sklanja se na stranu. On je sebe finasijski obezbjedio, ima veliki hotel u Poreču,a sada je vrijeme za pjesmu.

Da li zbog toga želiš da mu pomogneš, da bi mogla ljetovati besplatno kod njega?

-(Smijeh) Baš si bezobrazan. Ja svakako ljetujem, ali ne kod Šekija, a što ne znači da neću. Ne, neće biti kompezacija, naše porodice su već decenijama u prijateljskim odnosima.

Bato Šišić

 

Pratite nas:
U Hagenu je sve miri
Đogani začepio ust