PočetnaAktuelno„Sevadah“ u Frankfurtu organizirao „Dijaspora forum“: Komšić o jačanju Bosne i Hercegovine i značaju dijaspore

„Sevadah“ u Frankfurtu organizirao „Dijaspora forum“: Komšić o jačanju Bosne i Hercegovine i značaju dijaspore

U organizaciji Njemačko-bosanskohercegovačkog kulturno umjetničkog društva „Sevdah“, u Frankfurtu je organiziran „Dijaspora forum“, Dijalog dijaspore i i BiH, a pod nazivom „Danas, sutra i budućnost“.

Razgovaralo se o potrebama dijaspore i kanalisanje njihovih zahtjeva prema institucijama BiH i Njemačke. Bilo je govora i o većem učešću dijaspore i njenom uključenju u društveno političkom životu BiH, o učešću dijaspore u izradi politike BiH koje se direktno ili indirektno odnosi na iseljeništvo, kao i o učešću dijaspore u izradi i poboljšanju iz oblasti nauke, obrazovanja, oblasti kulture i sporta, oblasti socijalne i humanitarne djelatnosti.

Prije samog dijaloga prikazan je film o ljepotama BiH: „Zašto BiH može biti broj 1 destinacija na svijetu“?

U dijalogu „Dijaspora forum“ učešće su uzeli Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, te Jadranka Winbow, ambasadorica BiH u Njemačkoj.

Winbow je u svom obraćanju naglasila da je imala susret, sastanak sa gradonačelnicom Frankfurta, a koja je izrazila spremnost za saradnju sa KUD i udruženjima BiH u pokrajini Hessen,a po pitanju pomaganja izbjeglicama iz Ukrajine.

Jadranka Winbow je dalje rekla kako je Njemačka jedna od najvažnijih zemalja za BiH i da ova zemlja danas ima sasvim drugačiju sliku o BiH.

-A, vi, naši ljudi koji žive u Njemačkoj ste razbili predodžbe od našoj zemlji. Svi ističu da su bh. državljani najbolje integrirani u njemačko društvo. Mi, kao ambasada veoma aktivno radimo na tome da se uspostave ekononomski i svi drugi odnosi BiH i Njemačke – rekla je ambasador Winbow.

Ambasadorica je istakla da se radi na poboljšanju usluga tri konzulata i amabasade u Njemačkoj, te da našim ljudima uvijek budu i u svako vrijeme na raspolaganju.

-Cilj nam je  da u skoro vrijeme našim građanima omogućimo da u našim konzularnim predstavništvima mogu da dobiju potvrdu o državljanstvu i rodne listove. Winbow se dotakla i dvojnog državljanstva,a koje je za građane BiH u Njemačkoj od veoma bitnog značaja.

-Ova nova vlast koja je došla na čelo Njemačke je spremna na saradnju i, spremna je da se po pitanju dvojnog državljanstva  te stvari pokrenu sa mrtve tačke – izjavila je Winbow.

Nakon ambasadorice riječ je uzeo Željko Komšić.

-Trebamo se okrenuti nekim drugim konkretnijim stvarima u životu, a posebno zbog naše djece i generacije koje dolaze, i zbog vas koji ste došli da budete dio dijaspore i koji ste odabrali novi dom, ali ste i dalje veoma vezani za BiH, za vašu domovinu, ali i zbog nas koji smo dole, a čekaju nas velika i brojna iskušenja. A, sve to kako bi jednog dana BiH bila mnogo bolja, kako bi bilo riješeno sve ono što vučemo iz prošlosti, da riješimo sve te napetosti, bh. kontraverznosti. Da bi BiH jednog dana bila dio Evropske unije, ali i NATO-a. Ali, nemoguće je odvojiti budućnost od sadašnjosti, sadašnjost od prošlosti. Jedno je sigurno, našu tragičnu prošlost moram imati uvijek u vidu, a sve sa ciljem da se to našoj djeci više nikada ne ponovi. Kada je u pitanju odnos BiH prema njenoj dijaspori, ja znam da se tu svašta nešto može prigovoriti vlastima u BiH. Naša zemlja je organizovana tako kako je organizovana i pošteno rečeno, to nije naš izbor. Ustav je proizvod međunarodne zajednice,a koji zaustavlja rat u BiH. U svemu tome je dobro što je zaustavljen rat, ubijanje, ali ostalo je mnogo rupa u svemu. Jedna od tih rupa je odnos prema našoj dijaspori. Postoji jedan dio ustanova, političara, javnih ličnosti koji žele i hoće da našu dijasporu drže uz BiH,postoji raspoloženje da se izađe u susret dijaspori, da se osnuju institucije u BiH zbog brojnosti naše dijaspore,a koje bi na neki način uspostavile sistem komunikacije BiH i njene dijaspore. Ali, isto tako u toj slagalici BiH postoje i politike kojoj je taj dejtonski sporazum dao mogućnost da te stvari zaustavljaju i jednostavno sve to ne žele. Oni imaju tu moć,pravo iz Ustava da sve to blokiraju i jednostavno ne daju se  formira neko ministarstvo za dijasporu. Imaju mogućnost da blokiraju sve životne funkcije. Ali, sa druge strane postoji veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji su spremni zbog žrtve za svoju zemlju , njenu svjetliju budućnost, za buduće generacije, i da radi i da komunicira sa onima, oprostite na izrazu, koji su dušmani i neprijatelji BiH. Spremni smo progutati i žabu zbog bolje i srećnije budućnosti BiH, jer drugačije ne možemo. Postoje politike u BiH koje bi želje ,a poslije onakvog rata i sve kroz šta je prošla, jednostavno nestane,postoje politike koje hoće dodatno da je podjele i da ta podjela u budućnosti bude osnov za raspad BiH. Ali, isto tako je jasno, da nikad niko iz BiH nije ugrožavao one oko sebe,a prije svega svoje komšije.

Nakon svog obraćanja Komšić je odgovarao na pitanja prisutnih,a kasnije se strpljivo slikao i sa onima koji su to htjeli,a bilo ih je podosta.

Među publikom bio je Osman Džiho koji je u Frankfurt došao iz Stuttgarta.

Bato Šišić

Pratite nas:
Generalna konzulica
Željko Komšić sa