PočetnaAktuelnoSjećate li se Sarajlije ‘Perhana’: Njegovi dijalozi i danas se prepričavaju, tragična smrt prekinula je sve

Sjećate li se Sarajlije ‘Perhana’: Njegovi dijalozi i danas se prepričavaju, tragična smrt prekinula je sve

Sarajevski glumac Davor Dujmović. Davor je ostao upamćen kao lik Perhana iz filma Dom za vješanje, ali i po ulogama u Top listi nadrealista.

Jednom prilikom, dok je bio dječak, susreo se s Emirom Kusturicom i njegovim asistentom. Asistent je odmah pita Davorovog oca bi li htio povesti sina na audiciju za film “Otac na službenom putu”, na što je on i pristao.

Kasnije se pokazalo da je on baš savršen za tu ulogu. Poslije filma “Otac na službenom” odlučio je upisati filmsku akademiju, ali to mu nije uspjelo. S nepunih osamnaest godina dobio je glavnu ulogu u idućem filmu Emira Kusturice “Dom za vješanje” i nakon toga je proglašen jednim od najboljih glumaca u Evropi.

Početkom devedesetih došao je u dodir s heroinom i nekoliko puta se neuspješno pokušavao liječiti. Rat ga je zatekao u Sarajevu odakle odlazi u Beograd. U Srbiji je snimio nekoliko filmova, a možda i najpoznatiji je “Underground”. Poslije rata odlazi u Sloveniju, gdje se borio s alkoholizmom i depresijom. 31. maja 1999. godine počinio je samoubistvo vješanjem u slovenskom Novom Mestu.

Nije proslavio ni trideseti rođendan. Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj nakon nastave svratiti kod svog oca koji je tada radio na tržnici Markale. “Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tako vježbao“, pričao je Davor.

Da je živ Davor Dujmović bi danas proslavio 52. rođendan!

Pratite nas:
Ovo je Marinina posl
Ana Bekuta utučena