PočetnaAktuelnoŠta književnik Miljenko Jergović zaista misli o legendarnom pjevaču

Šta književnik Miljenko Jergović zaista misli o legendarnom pjevaču

Legendarni Halid Bešlić ovih dana je proslavio 66. rođendan, a čestitke je dobivao danima…kako od porodice i prijatelja, tako i od fanova.

Jedan od onih koji su se, također, sjetili Bešlićevog rođendana je i Miljenko Jergović, sjajni književnik modernog doba, koji je na Facebooku pjevaču posvetio originalnu čestitku.

– Živima tek iznimno čestitamo rođendane. Ali danas moramo: šezdeset i šesti je rođendan Halida Bešlića. Drag nam je čovjek, i to je prvi razlog čestitkama. Bosanski je i regionalni Sinatra, to je drugi, važniji razlog. Ne pjeva on kao Sinatra, nisu mu ni takve pjesme, a bome nije ni blizak s mafijom niti u nas ima takvih mafija, naše su mafije estetski sasvim inferiorne, bez sluha i talenta, ali Halida Sinatrom čine forma i sveprisutnost njegove popularnosti. Kao i to što visokointelektualnoj gospodi nije drag. Meni, međutim, premda volim Stravinskog, Arva Parta, Schuberta i punk, Halid Bešlić je veoma drag – napisao je Jergović.

Uz ovu poruku, objavio je i tekst o Bešliću, koji je napisao prije čitavu deceniju. A književnikovi pratioci i prijatelji na ovoj društvenoj mreži pridružili su se čestitkama legendarnom pjevaču.

Živima tek iznimno čestitavamo rođendane. Ali danas moramo: šezdeset i šesti je rođendan Halida Bešlića. Drag nam je…

Gepostet von Miljenko Jergović am Mittwoch, 20. November 2019

Pratite nas:
Saša Popović: Imat