PočetnaAktuelnoSvečanost u Frankfurtu povodom Dana državnosti: Na druženju uz puno pjesme dodijeljene zahvalnice za promociju bih, bilo je i suza

Svečanost u Frankfurtu povodom Dana državnosti: Na druženju uz puno pjesme dodijeljene zahvalnice za promociju bih, bilo je i suza

Bosansko akademsko društvo iz Njemačke, a pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata BiH iz Frankfurta , u Frankfurtu je organiziralo manifestaciju povodom Dana državnosti BiH.

Prepuna dvorana bila je dokaz da Bosanci i Hercegovci koji žive van granica svoje matične zemlje ne zaboravljaju tako važne datume domovine.

Akademski dio programa veoma emotivnim govorom otvorila je generalna konzulica Višnja Lončar,a koja je na kraju obraćanja pustila i suzu.

Osim Dana državnosti obilježeno je i 833 godine od postajanja Povelje Kulina bana, a nešto više o tome govorio je Sirađ Duhan, predsjednik Akademskog društva Evrope.

Iskoristi 50% popusta 15 mjeseci na EON FULL paket uz posebnu Black Friday ponudu

Profesor doktor Azim Čaušević, doktor filozofije i docent na internacionalnoj Visokoj školi, uime Akademskog društva dodijelio je zahvalnice pojedincima, a koji su značajni za BiH.

Mnogobrojnoj publici obratili su se profesor doktor Vahudin Žugor, doktor, Edvin Destanović, Ahmed Apahić „Pangea“, Vlatko Glavaš, direktor TV Hayat Elvir Švrakić, pjesnici Šimo Ešić i Đana Handžo Feriz, Edina Kadirić ispred humanitarne organizacije „Merhamet“. Uime grada Frankfurta govor je držao Majk Josef, a posebno je bilo zanimljivo obraćanje državnog sekretara Uwe Beckera koji je generalnoj konzulici na kraju svog obraćanja uručio prigodan poklon.

Među zvanicama bili su i predstavnici konzulata iz Hrvatske, Italije, Crne Gore….

Program su intoniranjem himne BiH i Njemačke, odnosno živom svirkom i jedne i druge otvorili violinistkinja Šejla Glinac-Jozić, harmonikaš Elvedin Elo Muhić i gitarist Din Omerhodžić.

Na kraju programa konzulica Lončar je uručila zahvalnice zaslužnima za doprinos promociji BiH.

A, među njima je bio i inicijator i organizator ove manifestacije inženjer Kenan Kovačević.

Za govornicom su bili i proslavljeni bokser Adnan Ćatić, Fahrudin efendija Džinić, glavni imam za pokrajinu Hessen, fratar Katoličke crkve iz Visbadena Kristijan Montina. A , zanimljiv je bio i nastup folklorne sekcije Katoličke crkve iz grada Wiesbaden.

Prisustvovao je i Osman Džiho, najpoznatiji bh.humorista i autor emisije “U tuđoj avliji” koju gledate u programu televizije Hayat Plus. Voditelji programa bili su Ena Vranjkovina i Bato Šišić, a u muzičkom dijelu programa nastupili su Elvira Rahić, Benjamin Kličić, Hamza Škrijelj i finalista takmičenja „Njemačka traži super zvijezdu“ Din Omerhodžić, kao i Šejla Glinac-Jozić violinistkinja i Elvis Sivčević gitarista.

(Bato Šišić)

Pratite nas:
Mevlida, uspješna B
Prije je čistio avi