PočetnaAktuelnoTemperature u regionu iznad 30 stepeni: Evo kakav će novembar biti u BiH, ovi bolesnici se moraju najviše paziti

Temperature u regionu iznad 30 stepeni: Evo kakav će novembar biti u BiH, ovi bolesnici se moraju najviše paziti

Posljednji klimatski izvještaj UN-ove klimatske agencije IPCC bio je do sada i najbrutalniji, obećao je svjetskim vođama, cijelom čovječanstvu, ono čega je mnoštvo znanstvenika bilo već desetljeće, desetljeće i po. A to je da uz globalno zatopljenje veće od 1,5 stepeni životu na planetu Zemlja prijeti veliko izumiranje u rangu geoloških epoha, te da u tom slučaju niti ljudska vrsta ne bi imala posebno velike šanse za opstati.

Za ovo doba godine nevjerovatno su visoke temperature. Tako je jučer u Albaniji izmjereno preko 30 stupeni Celzijevih, kao da smo usred ljeta! U Tirani je bilo još toplije. Izmjerena je temperature od 31 stepen.

Visoke temperature zabilježene su još u Turskoj i na Cipru. U Hrvatskoj je najtoplije bilo na Čilipima gdje je izmjereno 26,5 stepeni Celzijevih.

Danas će u Posavini i Krajini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje sunčano, uz postepeno naoblačenje do kraja dana. Vjetar slab istočni i sjeveroistočni. Dnevne temperature od 17 do 24 stepeni.

Pile of fall leaves with fan rake on lawn

Naši meteorolozi tvrde da će ovaj novembar biti znatno topliji od prosjeka. To će uzrokovati nepovoljne

biometeorološke prilike.

Iz oblasti Mediterana se s jugozapada premješta utjecaj oslabljene tople fronte uz pripadajući ciklonalni centar, koja djelomično destabilizira atmosferu u našoj zemlji i donosi manje količine padavina kako se front premješta zapadnije od naših krajeva i po periferiji zahvata i našu zemlju. Direktan utjecaj tog ciklona mi ne osjetimo pa stoga i nema većeg pogoršanja vremenskih prilika u našoj zemlji. Spomenuti sistem donosi više padavina zapadnim i jugozapadnim područjima naše zemlje, dok se djelomično osjeća i u centralnim područjima Bosne. Na prednjoj strani istog ciklona u južnoj visinskoj struji dolazi osjetno topao zrak s juga kontinenta, zbog čeka su temperature zraka izrazito visoke za početak novembra.

BiH će i narednih dana biti pod utjecajem tople zračne mase koja struji s juga kontinenta usljed diferencije između dva barička sistema – prostranog anticiklonalnog polja s istoka koje osigurava stabilne vremenske prilike i polja sniženog zračnog pritiska sa zapada.

-Negdje između ta dva sistema će se se smjestiti naša zemlja pa se i u narednim danima u Bosni i Hercegovini prognozira dosta povećane oblačnosti pri čemu sporadičnih i vrlo slabih padavina može biti na jugozapadu i zapadu naše zemlje, dok će centralni, istočni i sjeveroistočni dio zemlje biti uglavnom suh i uz nešto više sunčanih intervala gdje se prognozira i vrlo toplo vrijeme, kako to sugerišu prognozni modeli – rekao je meteorology amater Nedim Sladić.

Zbog južnog strujanja posljedica visokih temperatura biti i izražena temperaturna anomalija.

-Riječ je temperaturnom odstupanju od višegodišnjeg prosjeka, pri čemu prognozni modeli daju uglavnom vrijednosti odstupanja između 6 i 10 stepeni, što je svakako značajno odstupanje od prosjeka – rekao je on.

Ovo vrijeme itekako negativno utječe na osobe koje imaju probleme s krvnim pritiskom, odnosno srčane bolesnike, a usljed izraženijeg osjećaja sparine i južnog strujanja, kod osjetljivijih se u najtoplijem dijelu dana javljaju umor, glavobolja, razdražljivost i malaksalost kao posljedica nepovoljnih biometeoroloških prilika.

Prva dekada mjeseca bit će znatno toplija od prosjeka. Veoma toplo vrijeme, ali svakim danom počevši od ponedjeljka za stepen niže dnevne temperature zraka prognoziraju se barem do 9. novembra.

Pratite nas:
Čola: Muzika nije t
Oporavak pjevača id