PočetnaAktuelnoU Hagenu je sve mirisalo na BiH: Ibru Bublina, sa svih strana, salijetale mlade djevojke, a evo šta je radio njegov otac

U Hagenu je sve mirisalo na BiH: Ibru Bublina, sa svih strana, salijetale mlade djevojke, a evo šta je radio njegov otac

Bosansko kuluturno-umjetničko društvo iz njemačkog grada Hagena organiziralo je njihovu, sada već tradicionalnu folklorijadu, u kojoj su pored njih još učestvovala KUD-a, „Mehlem“ iz Oberhausena, “NUR“ iz Hagena, „Sehara“ iz Witten-a, “Pešter“ iz Dortmunda, „NUR“ iz Oberhausen-a,“Sevdah“ iz Hannover-a.

Svako od tih društava predstavili su se po dva puta sa narodnim igrama i pjesmama sa područja nekadašnje Jugoslavije, a mnogobrojna publika u dvorani bila je oduševljena svim onim što je ova mnogobrojna mladost tu večer prezentirala.

-Svi smo ponosni, veoma ponosni na sve njih. To su djeca, to je ta omladina koja je rođena u Njemačkoj, ali koja nastvalja tradiciju njihovih roditelja i zemlje njihovog porijekla. Sretna sam kada ih vidim sve na okupu, kada se lijepo druže i jedni drugima pružaju podršku i u dobro i u zlu. Sva ova kulturno-umjetnička društa su njihova druga kuća, u koja uvijek rado dolaze, da podjele njihova znanja, da učvršćuju ili stvaraju nova prijateljstva – rekla nam je Redžiba Mešinović ispred domaćinskog Bosanskog KUD-a Hagen.

Dok su se kulturno-umjetnička društva smjenjivala na bini, iza bine je bilo veoma veselo. Mladi i popularni Sarajlija, Ibro Bublin, sjeo je za klavir i  još jednom pokazao i dokazao njegovu muzičku svestranost. Isto kao što je dobar u sviranju harmonike, tako je veoma dobro svirao i klavir. Za njim ništa manje nije zaostajao ni njegov prijatelj i muzičar Nermin-Nerko.

Veseo je bio je Ibrin babo Dervo, koji je u jednom momentu stao na kolica za prijevoz pića, a onda ga je Nerko počeo vozati iza bine, a za njima je nasmijan išao mladi Bublin.

Jedan od najpopularnijih mladih pjevača u dijaspori Sano Ikanović došao je da pozdravi Ibru, a te večeri Sano nije htio da pjeva mada su ga mnogi molili za par pjesama, a on je odgovorio da je došao da uživa u pjesmama Ibre Bublina.

Te večeri Ibro je na nagovor publike nekoliko puta pjevao njegovu najnoviju pjesmu „Imala si oči samo za mene“ što je samo bila potvrda da  je ovaj mladi pjevač i pobjednik Zvezda Granda opet napravio, snimio hit pjesmu.

U jednom momentu Ibri su prišle i dvije mlade Turkinje koje su željele fotagrafiju s njim, a kako su nam kasnije rekle, one slušaju njegove pjesme, a za Ibru su čuli preko njihovih prijateljica koje su iz BiH.

Da je veoma popularan i omiljen u Sandžaku rekla nam je jedna mlada djevojka iz Sandžaka kojoj se te večeri ispunila želja da slika i lično upozna sa Ibrom.

I te večeri u Hagenu zahvaljujući bh. KUD bila je to noć BiH u malom, a vjerne članice kluba Hagen za tu noć pripremile su domaće kolače ,kafu i još dosta toga što je mirisalo na BiH.

Bato Šišić

Pratite nas:
Niko to nije očekiv
Šeki Kardumović: H