PočetnaDijasporaUspjeh dvije bh. firme u Njemačkoj: Grade Studenstki dom u njemačkoj pokrajini Hessen

Uspjeh dvije bh. firme u Njemačkoj: Grade Studenstki dom u njemačkoj pokrajini Hessen

Potpisan je sporazum o saradnji između dvije firme iz BiH,  jedna je iz Bosanske Gradiške, a druga iz Banje Luke sa firmom iz Njemačke. Oni su uspostavili saradnju o budućem poslovnom aranžmanu čiji posrednik je bio Generalni konzulat BiH u Frankfurtu.

-Radi se o tome da će ove dvije firme iz BiH učestvovati izgradnji Studenstkog doma  u njemačkoj pokrajini Hessen zajedno sa njihovim partnerom iz Njemačke. Slobodno se može reći da je prva faza dogovaranja uspješno privedena svome kraju, a u smislu preciziranja potrebnih proizvoda ,dogovaranja oko detalja i na kraju poptpisivanja sporazuma, ugovora o  poslovnoj saradnji – upoznao nas je GK BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža.

Uspješna saradnja: Vaso Zrnić i Fadil Junzović

Generalni konzul BiH u Frankfurtu Lučiano Kaluža svojevremeno je po dolasku u Frankfurt i pri stupanju na funkciju, rekao da će mu prioritet biti povezivanje uspješnjih firmi BiH sa uspješnim firmama u Njemačkoj.

Potpisnici ugovora sa GK BiH u Frankfurtu

-Meni je na kraju krajeva to zaista i bio cilj i moj mandat ovdje u Frankfurtu. Moja želja je bila da postavimo jedan dobar osnov jer naša diplomatija funkcioniše prvenstveno na principa ekonomske diplomatije jer su tu možda najbolje mogućnosti koje možemo koje imamo i da ostvarimo. Ovo je zaista uspjeh da smo spojili firme iz Njemačke i firme iz naših krajeva, a na obostrano zodovoljstvo jer se konkretno u ovoj saradnji radi o cijeni koja je viša od pola miliona eura. Sretan sam kada dođe do potpisivanja ovakvih ugovora o poslovnoj saradnji – kazao je.

Bosanac Fadil Junuzović je poslovni  partner iz Njemačke  vlasnik firme Alpha  – projekt menadžment. On nam je pojasnio o čemu se konkretno radi:

Potpisan ugovor o saradnji

Veliki sam patriota i duša me boli za mojom zemljom. Zbog toga upravo želim da poslovne i uspješne firme izvedem iz tamošnjih granica i uvedem ih u posao u Njemačkoj. Ja sam i prije to radio, ali sam imao jako loše iskustvo, kada mi je jedna firma za gradnju jedne benziske pumpe u Njemačkoj poslala jako loš materijal iz BiH tako da sam morao sve to ponovno raditi, i odmah me u startu oštetila za 400.000 eura. Poslali su mi metalne konstrukcije koje su veoma brzo korozirale. Ali, ja se ne predajem idem dalje jer želim da bh. firme uvedem na europsko tržiste. Ja sam ovim dvjema firmama poslao svu potrebno dokumentaciju, sve ono što trebam i ispali su pravi profesionalci. U naredne tri godine nedostaje u pokrajini Hessen 300 stanova, a prva etapa je sa 48 stanova. Ja radim po principu „ključ u ruku“, a ubjeđen sam da će sa ove dvije firme iz BiH posao biti profesionalno odrađen. Za početak visina cijene građenja se kreće oko tri milona eura – rekao nam je Junuzović.

Na potpisivanju ugovora o saradnji iz Gradiške je došao Srđan Čekić predstavnik firme „Čekić“  koja se bavi obradom metala, metalne konstrukcije.

-Ovo je prvi put da radimo i proizvodnju i montažu i jednostavno naš prvi izlazak u Europu. Firma ima trenutno 30 zaposlenih radnika, a kada dođe vrijeme za to, jedan dio njih dolazi u Njemačku, pokrajinu Hessen da sve to montira. Spremni smo za nove izazove jer ni do sada nismo imali nikakvih problema sa robom koju smo ispručivali vani, a što opet znači da naš kvalitet zadovoljava evropske standarde. Montažu do sada nismo izbjegavali, ali do sada nam odnosno do danas nisu bili obezbjeđeni svi papiri, a sa Fadilom Junuzovićem nam je to uspjelo – rekao nam je Čekić.

Fadil Junuzović i Srđan Čekić

Drugi potpisnik ugovora je Vaso Zrnić. Njegova firma „Zrnić Mont“ nalazi se u Banjoj Luci i bavi se izradom PVC  i alminijske stolarije. Kako nam je rekao i oni prvi put na ovaj način izlaze u Europu.

-Naša firma ima 28 zaposlenih radnika. Donijeli smo uzorke, a prema onomome što smo do sada vidjeli i dogovarali, poslovni partner je zadovoljan našim radom. Ovo je veliki iskorak za nas i nadam se da se na ovome poslu neće stati, a vjerovatno će i naši ljudi dolaziti kada bude sve to trebalo montirati – upoznao nas je Zrnić.

Bato Šišić

 

Podijeli

Pratite nas:
Ovo je posljednji po
Halid Muslimović ip