PočetnaAktuelnoUz pjesme njegove majke mnogi su “rezali vene”, Rade Kosmajac nastavlja njenim i očevim stopama: Kako je izgubio sa pjesmom od 9.000, a dobio sa onom od 500 eura

Uz pjesme njegove majke mnogi su “rezali vene”, Rade Kosmajac nastavlja njenim i očevim stopama: Kako je izgubio sa pjesmom od 9.000, a dobio sa onom od 500 eura

Na snimanju druge emisje BP TV studio u Frankfurtu gost je bio veoma traženi pjevač, muzičar i zabavljač Rade Kosmajac.

Njegovo pravo prezime je Petrović, a potječe iz raspjevane porodice čiji roditelji Mladen i Milena Petrović su sedamdesetih i osamdesetih godina bili poznati pjevači narodne muzike.

Njegova mama Milena je imala veliki jugoslovenski hit „Prvo slovo tvog imena“,a ostala je upamćena po nastupu sedamdesetih godina na Ilidžanskom festivalu sa i danas traženom pjesmom „Sanjala sam Sarajevo“.

Kao sin to dvoje pjevača, očekivalo se da i Rade nastavi njihovim putem, a on je ta očekivanja i ispunio.

Prošle godine sa Sharanom Allegrom snimao je emisiju „Soba za plakanje“ gdje je pjevao samo veliki hitove narodne muzike,pa je tako ponovno oživjeo hit pjesmu Radeta Uroševića iz 1983. godine „Rado moja bela“,ali i pjesmu Šabana Šaulića iz 1986. godine „Ta je žena koju volim“,a koja se u njegovoj interpretaciji zove „Sve ću dati kuću konje“.

-Kada mi je Sharan rekao da pjevam tu pjesmu baš sam bio iznenađen. Koliko se sjećam ni Šaban je nikada nije pjevao na nastupima, ali za manje od godinu dana ta pjesma ima više od sedam miliona stvarnih pregleda na Youtube. Bila je to pjesma samo da se popuni album,ali eto sada smo se uvjerili da sve što dolazi iz reportoara Šabana Šaulića je  neizostavni hit – rekao nam je Kosmajac na početku razgovora,a nadimak Kosmajac je preuzeo od njegovog oca.

Na pitanje da li i sam planira nešto novo snimati Rade je odgovorio:

-Da, naravno. Već imam završene dvije pjesme, ali one čekaju neko bolje vrijeme da budu objavljene. Ja najviše volim da pjevma te „takozvane dvojke“, ali ne bježim ni od novih, modernijih pjesama. Međutim, mene je publika upaznala upravo sa tim muzičkim pravcem,a priznat će te, dvojke ne može svako da pjeva. U svakom slučaju očekujem da se pjesme dopadnu punblici“.

Rade iza sebe ima nekoliko snimljenih CD-ova, a na pitanje  da li je po njemu jedna skupo plaćena pjesma i obećavajući hit, Rade nam je rekao:

-Ne, nikako. Ja sam svojevremeno Damiru Handanoviću i  Marini Tucaković za samo jednu pjesmu platio skoro devet hiljada eura, a od nje ništa nije bilo. Sve ovo svjesno pričam jer mnogi ne mogu da vjeruju kada neki pjevač kaže da je samo jednu pjesmu platio pa i više od mene, deset hiljada eura. A, onda snimim duetsku pjesmu sa Đanijem i koju platim 500 eura, a sa snimanjem spota koštala me oko 5000 eura i napravim lom,I  bude preko 10 miliona pregleda.

Radetu toliko i ne smeta pandemija jer, kako reče, nikada nije više vremena provodio sa porodicom kao u ovo vrijeme.

Na snimanju emisije ponovno je bio fenomenalni orkestar poznatog harmonikaša Andrije Jovanovića Kute. Pored Kosmajca  dvije pjesme otpjevao je mladi i izuzetno talentirani pjevač Tommy Filipović,a čiji otac je istaknuti harmonikaš Ante Filipović.

Bato Šišić

 

Please follow and like us:
Pratite nas:
Sin joj je ostao u b
SELMA BAJRAMI SE POS