PočetnaAktuelnoVišnja Lončar, konzulica BiH u Frankfurtu, ujedinila imame i fratre: Svima nam je cilj jaka i stabilna Bosna i Hercegovina

Višnja Lončar, konzulica BiH u Frankfurtu, ujedinila imame i fratre: Svima nam je cilj jaka i stabilna Bosna i Hercegovina

Na inicijativu generalne konzulice BiH u Frankfurtu Višnje Lončar i njenog kolege konzula Admira Atovića, upriličen je sastanak sa predstavnicima vjerskih zajednica, predstavnicima bh. klubova, kao i pojedinim bh. biznismenima.

Svi pozvani su se odazvali pozivu,ali samo iz opravdanih razloga na ovaj prvi sastanak nije došao predstavnik pravoslavne crkve, a što je obećao da će to da učini sa zadovoljstvom slijedeći put.

Tako su se za istim stolom našli Petar Komljenović  fratar iz grada Wiesbaden-a, Kristijan Montina glavni fratar u Frankfurtu, Mersudin Čehedarević predsjednik Islamskog kulturnog centra Frankfurt, efendija Munir Hodžić, Fahrudin efendija Džinić imam u džematu Wiesbaden i glavni imam za pokrajinu Hessen, Edina i Sead Talić predstavnici bh. kluba iz grada Hanau, biznismen Amir Zahirović iz Ulma, Halil efendija Makić imam u džematu Mainz, a koji je došao sa predsjednikom džemata Ismetom Ugljaninom, te Franjo Akmadža i Kenan Kovačević.

Ovo je bio prvi sastanak ovakve vrste od kada postoji ovaj generalni konzulat u Frankfurtu,a inicijativa Lončar i Atovića naišla je na odličan prijem kod pozvanih.

-Ja iskreno mogu da kažem  da sam presretna što je ovaj sastanak bio veoma uspješan, a želja mi je bila da se jednostavno upoznam sa ljudima koji su bitni za zajednicu naših ljudi u Frankfurtu i pokrajini Hessen općenito. Ovo je zaista veliki iskorak u našoj budućoj zajedničkoj saradnji i sigurna sam da je ovo samo početak jedne lijepe, ali i veoma u budućnosti uspješne priče – rekla nam je generalna konzulica Višnja Lončar.

Posebno je bio emotivan govor Fahrudina efendije Džinića koji je rekao da je bio izuzetno prijatno iznenađen i obradovan pozivom i da je ovo prvi put da ga je neko zvanično pozvao od predstavnika konzulata. A, Konzulat u Frankfurtu postoji veoma dugo.

-Ja sam uvijek za priču, razgovor, dijalog i veoma me obradovalo kada sam vidio da su tu i neke moje kolege imami, a posebno sam se obradovao što sam upoznao predstavnike katoličke crkve iz Frankfurta i Wiesbadena – rekao je u svom podužem ali veoma, veoma interesantnom obraćanju efendija Džinić.

Fratar Petar Komljenović je rekao da nam je svima isti cilj Bosna i Hercegovina, da vjera i nacija tu nisu toliko bitne, koliko je bitno biti čovjek i voljeti svoju domovinu.

Konzul Admir Atović prisutne je upoznao sa njegovim dosadašnjim radom u Frankfurtu, istakao da mu je srce veliko kao stijena kada je vidio sve okupljene, podsjetio na to da je on Bošnjak, Bosanac, ali da voli sve poštene i iskrene ljude bez obzira kako se zvali i kojoj naciji pripadali.

Posebno je bio zanimljiv susret Atovića i Akmadže, koji su imali neke nesuglasice, kada je Atović svojevremeno objavio jedan post na društvenoj mreži, a to je ustvari bio samo citat. Akmadža je tu vidio neke“prijetnje“ po pitanja hrvatskog naroda u BiH, ali razgovorom se sve riješilo, a namjere Admira Atovića uopšte nisu bile da tim postom- citatom nikoga  uvrijede.

Edina i Sead Talić bili su predstavnici bh. KUD-a iz grada Hanau, koje je najstarije društvo u Njemačkoj, a i danas aktivno djeluje.

 

Bh. biznismen Amir Zahirović je rekao da je bio borac Armije BiH, te da je danas  veoma uspješan biznismen u gradu Ulmu, ali da ga ni biznis ni novac nisu i ne mogu nikada odvojiti od jedine mu domovine BiH.

Halil efendija Makić ukratko je prisutne upoznao sa IKC iz grad Mainz te pozvao konzulicu i konzula, kao i sve prisutne da ih uskoro posjete u njihovim prostorijama.

Ovim sastankom u GK BiH u Frankfurtu još jednom se pokazalo da  je BiH multietnička država u kojoj sva tri naroda trebaju i moraju da žive zajedno u sreći i slozi. Jer jedno im je svima na umu, a to je ljubav prema domovini.

A, generalna konzulica Višnja Lončar je dokazala i pokazala da je žena od djela, da je svojim dolaskom na tu funkciju unijela neki novi i pozitivni vjetar među naše ljude u Njemačkoj, na čemu joj svaki građanin BiH treba biti zahvalan. Jer bez dijaloga  nema ni uspjeha.

Pratite nas:
Supruga Mirsada Keri
Amra Džeko i Hana H