PočetnaAktuelnoVišnja Lončar u Wiesbadenu: Vaše zalaganje i poslanje misionara provincije KHZ su od posebnog značaja

Višnja Lončar u Wiesbadenu: Vaše zalaganje i poslanje misionara provincije KHZ su od posebnog značaja

Višnja Lončar, nova generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu, od preuzimanja funkcije nastoji da ostvari što više kontakata sa građanima BiH koje ovaj konzulat pokriva.

Vrijedno radi na uvođenju novina, sa akcentom na okupljanju građana svih vjera i nacija. To joj itekako polazi za rukom, a opet sve to radi u saradnji sa njenim kolegama, posebno sa konzulom Admirom Atovićem.

Tako je Lončar nedavno boravila u prijateljskoj posjeti Hrvatskoj katoličkoj župi u njemačkom gradu Wiesbadenu, i bila gosta fratra Montina.

-Sa radošću sam primila Vaš poziv posjeti HKZ u Wiesbaden. Vaše zalaganje i poslanje misionara provincije KHZ u Visbadenu su od posebnog značaja , kako za nas katolike iz BiH, tako i za njemačko društvo u cijelini. Vaše dugogodišnje djelovanje u Njemačkoj je samo dobar dokaz međusobne saradnje, a koja se ogleda kako na vjerskom tako isto i na obrazovnom i kulturnom nivou. Koristim priliku i da Vam poželim sve najbolje povodom obilježavanja 5o godina postojanja HKZ Wiesbaden, kazala je tom prilikom Višnja Lončar, nova generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu.

Par dana kasnije Visnja Lončar je sa njenim kolegom konzulom Admirom Atovićem bila u njemačkom gradiću Langenu u kojem se održavala javna rasprava sa roditeljima ubijenih mladih ljudi u njemačkom gradu Hanau.

Tog kobnog 19. februara 2020. godine je pohmanitali radikalni  ubica Tobias R. ubio desetoro mladih ljudi, a među njima bio je i Bosanac Hamza Kurtović. Tu večer veoma emotivni govor održao je otac ubijenog Hamze, Armin Kurtovića, ali prisutnima se  sa veoma emotivnim govorom obratio i konzul Admir Atović.

Prije samog početka, Višnja Lončar i Admir Atović bili su pozvani u kabinet gradonačelnika Langena i tu večer se upisali u „Zlatnu knjigu“ grada.

Generalna konzulica Višnja Lončar nastavlja dalje sa svojim radom, a prema onome što smo saznali priprema veoma dobre programe na povezivanju bh. dijaspore, na uspješnoj saradnji sa našim ljudima, klubovima, udruženjima.

Za veoma kratko vrijeme Lončar je stekla velike simpatije naših ljudi,a ono što je posebno krasi je njena istinska ljubav prema domovini BiH, kao i svih uposlenika u Generalnom konzulatu BiH u Frankfurtu.

 

Pratite nas: