PočetnaAktuelnoZa njom je plakala cijela bivša Jugoslavija: Poginula je u stravičnoj nesreći kada je njena kćerka imala samo 12 godina, evo kako ona danas izgleda

Za njom je plakala cijela bivša Jugoslavija: Poginula je u stravičnoj nesreći kada je njena kćerka imala samo 12 godina, evo kako ona danas izgleda

Čuvena pjevačica Silvana Armenulić poginula je 10. oktobra 1976. u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd – Niš. Nesreća se dogodila kada se pjevačica vraćala sa koncerta iz Aleksandrovca. Sa Silvanom su nastradali i njena sestra Mirjana Barjaktarević i violinista Rade Jašarević.

Rođena je 1939. godine u Doboju kao Zilha Barjaktarević, a umjetničko ime Silvana dobila je po italijanskoj glumici Silvani Mangano.

Četiri decenije poslije tragedije, njene pjesme i dalje žive. Silvana je bez summnje ostavila neizbrisiv trag u narodnoj muzici, publika će pamtiti po pjesmama „Cigane, sviraj, sviraj“, „Rane moje“, „Srce gori jer te voli“, „Sama sam“, ali, pre svega, po čuvenom hitu „Šta će mi život“.

Silvanu je u jesen 1961. godine zaprosio Radmilo Armenulić, a vjenčali su se 26. oktobra, bez znanja roditelja. Poslije sklapanja braka u opštini, otišli su u kafanu “Vidin kapija”, da bi posije toga Radmilo odveo suprugu u roditeljski stan.

Prve godine braka izgledale su kao bajka. 1964. godine dobili su kćerku kojoj su dali ime Gordana, po Radmilovoj majci. Također, Silvani je bilo izuzetno važno to što njen suprug nije tražio da ona prestane sa kafanskim pjevanjem. Gordana je imala samo 12 godina kada je ostala bez majke.

-Uvijek mi je teško kada moram da pričam o njenoj pogibiji. Prihvatio sam ono što je pisalo u policijskom izvještaju, a poslije su mi rekli da je možda i ona bila za volanom. Sve te priče koje se vezuju za njenu smrt smatram kafanskim. Na svaku godišnjicu Silvanine smrti idem na njen grob, a nekad odem i bez nekog formalnog povoda. I naša kćerka Gordana uvijek sama posjećuje majčin grob, ne voli da ide kada je gužva. Nerado o tome govori, što je razumljivo, jer je imala samo 12 godina kada je Silvana poginula. Postavio sam na grobu dva bijela goluba od mermera.

Pamtim je kao osobu koja je bezgranično bila hrabra. Ničega se nije bojala. Voljela je brz život i uzbuđivale su je opasnosti. Jednom je u Njemačkoj zalupila vrata stana, a ključ je ostao s unutrašnje strane. Izašla je na sims širok oko 40 centimetara po kome je, na visini od dvadeset metara, obišla kuću i kroz prozor na kupatilu ušla u stan. A kao supruga i drug bila je nježna, pažljiva i blagodarna – rekao je jednom prilikom Radmilo Armenulić.

Goradni i je i dalje veoma teško bez majke.

-Kako mi nije teško, kao da se jučer desilo. Kad sam odvajala te fotografije, sva sam drhtala. Isplaka sam se – rekla je prije nekoliko godina Silvanina kćerka.

-Pamtim jednu gužvu gdje je mama bila fantastično obučena, prelijepa, prosto blistala. Voljela sam što sam tu uz nju. Stvarno me je vodila svuda sa sobom kad god je mogla – dodala je kćerka pokojne Silvane. Ona je otkrila šta je njena kćerka volkela.

-Voljela je automobile, brzu vožnju, bila je sretna svaki put kada bu kupila novi auto. Vozila je muški, nažalost – rekla je Gordana.

Pratite nas:
Svima je poznata pod
U Operskoj areni“