PočetnaAktuelnoZa ove hitove nemate pojma da ih je napisao Dino Merlin: Kad je čuo Cecu kako pjeva, morao joj je dati pjesmu

Za ove hitove nemate pojma da ih je napisao Dino Merlin: Kad je čuo Cecu kako pjeva, morao joj je dati pjesmu

Poznato je da su neki od najvećih rokera i pop pjevača napisali brojne pjesme za svoje kolege narodnjake. Ipak, u tome prednjači naš kantautor Dino Merlin, koji je napisao neke od najvećih hitova za Vesnu Zmijanac, Lepu Brenu, Cecu Ražnatović, ali i Batu Zdravkovića!

Jedna od prvih koleginica s kojima je sarađivao jeste Lepa Brena. Merlin je za nju napisao dva hita – „Jablane“ i „Igraj, dragi“, koji su se našli na njenom albumu iz 1989. godine.

I Vesna Zmijanac može da se pohvali saradnjom s vrhunskim muzičarem. Osim njihovog evergrin dueta „Kad zamirišu jorgovani“ iz 1988., za svoju prijateljicu je napisao i druge pjesme. Na jednom od najpopularnijih Vesninih albuma „Svatovi“ iz 1990. našle su se njegove pjesme „Sama“, „Sto života“, „Ovo u grudima“. Nakon tri decenije od tog albuma, Zmijančeva je opet ukrstila glas s Merlinom i otpjevala duet „Klupko“ 2008.

Neke od najljepših pjesama Cece Ražnatović napisao je bosanski kantautor. Na albumu „Šta je to u tvojim venama“ iz 1993, Merlin je uradio dvije numere. To su ujedno i najpopularnije s tog albuma – „Žarila sam žar“ i „Zaboravi“. Ceca za jednu od najboljih pjesama u karijeri „Beograd“ također može da zahvali Dini.

https://www.instagram.com/p/BssbzNYgUVT/?utm_source=ig_embed

-Za mene je Dino Merlin namjenski uradio pjesmu „Zaboravi“ i kad mi je odsvirao tu numeru, rekao mi je da ima jednu prelijepu pjesmu koja je rađena za duet. Ali pošto je tada bio rat i on tog nije mogao da pjeva o Beogradu, kazao mi je samo da ja imam tu emociju i poklonio mi je tu pjesmu. I pjesmu „Žarila sam žar“ također je napisao Merlin – rekla je Ceca.

Nešto što gotovo niko nije znao jeste da je Merlin sarađivao i sa Batom Zdravkovićem! Hit po kojem je pjevač prepoznatljiv „Kako starim, sve te više volim“ napisao je, Dino.

Jednom prilikom, Saša Popović je rekao da je zvao Merlina i pitao ga da tu pjesmu da Bati, što je on i učinio.

Naravno, Merlin nije pisao pjesme samo za narodnjake već i za kolege iz svog žanra. Među njima je i najveća zvijezda iz regiona Zdravko Čolić. Dino je za njega napisao numeru „Kao moja mati“ iz 2006. godine, koja je ubrzo postala hit. Interesantno je i da su je Čola i Merlin zajedno izveli na Zdravkovom koncertu na Marakani 2007.

Pratite nas:
Kćerka Šabana Šau
Ibro Bublin otkriva