PočetnaDijasporaŽivot joj se raspao nakon jednog skandala: Svi su joj se klanjali, a umrla je sama u ludnici

Život joj se raspao nakon jednog skandala: Svi su joj se klanjali, a umrla je sama u ludnici

Bila je poznata kao najsavršenijii model, a u danima njene najveće slave jedne novine su o njoj objavile tekst s naslovom “Cijeli New York poklonio se pravoj Miss Manhattana”.

Audrey Munson je taj ‘nadimak’ zaradila zbog savršenih proporcija lica i tijela, koje je inspiriralo brojne umjetnike koji su po njoj napravili više skulptura koje su i danas izložene po Manhattanu, Brooklynu i Bronxu.

Prema nekim navodima Audrey je pozirala za razna umjetnička djela više nego bilo koji drugi model, a radovi inspirirani njezinim likom česta su pojava u New Yorku, a da ni sami Njujorčani toga vjerojatno nisu ni svjesni.

– Ona je bila prvi supermodel i prvi supermodel koja je imala ovacije društva -, kaže Diane Rozas, autorica knjige o Audrey, “American Venus: The Extraordinary Life of Audrey Munson, Model and Muse”.

Rođena je 1891. godine u Rochesteru. Njeni su se roditelji razveli kad je bila mala i s majkom se preselila u New York. Dok je jednog dana šetala Broadwayem, prišao joj je jedan fotograf i zamolio može li je uslikati. Audrey je imal 15 godina.

Zapazio ju je umjetnik Isidore Konti i tako je Audrey brzo postala traženi model. Iako su ti poslovi često tražili da Audrey bude gola, ni ona ni njena majka nisu se tome protivile.

– Bila je muza. Imala je dar da inspirira umjetnike i zato su je svi tražili -, rekla je Rozas.

Ta slava joj je donijela i prvi ugovor za film. Nijemi film Inspiration iz 1915. godine prvi je nepornografski film u kojem se prikazala golotinja i bila je to upravo Audrey. Nakon toga se pojavila u još nekoliko filmova i počela zarađivati puno novca, a njezin otuđeni otac je govorio medijima kako Audrey taj novac ‘troši kao vodu’, piše Express.hr.

No, 1919. godine cijeli njezin svijet se srušio kad je postala glavna priča oko jednog kriminalnog slučaja. Njezin bivši stanodavac Walter Keene Wilkins bio je uhićen zbog ubojstva svoje supruge.

Wilkins je tvrdio da su je ubili provalnici, ali policija je našla puno rupa u njegovoj priči.Policija je tvrdila da je Wilkins imao motiv za ubojstvo svoje supruge – očajnički je želio oženiti Audrey Munson s kojom je bio opsjednut nakon što je od njega iznajmila stan, piše New York Post.

Wilkins je proglašen krivim i osuđen na smrt. Publicitet kojeg je priča dobila u javnosti uništila je Audreyinu karijeru, pa se odselila kod svoje majke u gradić Mexico, u državi New York. Tamo je njezina majka od vrata do vrata prodavala posuđe kako bi njih dvije imale od čega živjeti.

Nastavila je glumiti, ali ne tako uspješno kao nekad, a uzela je i novo umjetničko ime – barunica Audrey Meri Munson-Monson. Očajna, 1922. pokušala je samoubojstvo trovanjem.

Oporavila se, ali je 1931. godine poslana u ludnicu u Ogdensburg. Ostala je tamo do smrti 1996. godine. Imala je 104 godine i sahranjena je u neoznačenom grobu.

– Što nastaje od modela umjetnika? Pitam se koliko je mojih čitatelja stalo pored remek djela napravljena po meni i koliko se njih zapitalo: Gdje je ona, ova djevojka koja je tako lijepa? -, napisala je Audrey Munson u jednoj novinskoj kolumni 1921. godine.

Pratite nas:
Aleksandra Prijović
Luksuz koji nas laga