PočetnaDijasporaZlatnih 70 fudbalera svih nacija ispisiju novu historiju kluba BKC Bosna i Hercegovina iz Frankfurta: Novom pobjedom osigurali prvo mjesto i izborili plasman u veći rang

Zlatnih 70 fudbalera svih nacija ispisiju novu historiju kluba BKC Bosna i Hercegovina iz Frankfurta: Novom pobjedom osigurali prvo mjesto i izborili plasman u veći rang

U Frankfurtu je 1992. godine osnovan prvi bh. fudbalski klub „ KSZ Bosna i Hercegovina“, a tadašnji osnivači kluba bili su Hasan Durić,Adem Čikarić, Miralem Hadžalić , Hasan Vrankovina i Senka Čaušević. Prvi treneri bili su Enes Dedić i Huso Travančić,a klub je već u prvoj sezoni imao odlične uspjehe na zelenom terenu i osigurao ulazak u viši rang takmičenja.

Zasluženo priznanje

Više nego zadovoljan trener Grabovica

U periodu kada se klub nalazio u teškoj finansijskoj poziciji i nakon gašenja KSZ Frankfurt,pronalazi se zajednički interes i FK Bosna  dolazi pod okrilje Bošnjačkog kulturnog centra Frankfurt(BKC),pa veoma brzo bh. fudbal  postaje veoma popularan i započinje epohu velikih uspjeha.

Šampioni Gruppenlige odlaze u veći rang Verbandligu

Danas Bosna raspolaže sa sedamdeset aktivnih fudbalera i tri ekipe,prvom, drugom i ekipom A juniori.

Šampioni Bosna iz Frankfurta

Sredstva potrebna za djelovanje kluba od nekih 40 hiljada eura tokom godine se obezbjeđuju od sponzora, a pretežno su to uspješnji bh. biznismeni u Frankfurtu,kao i jednim manjim dijelom od prodaje ulaznica.

Ovako se slavila velika pobjeda

Dio vjernih navijača

Činjenica koja posebno fascinira je , da klub čine predstavnici deset nacija što jasno ukazuje na činjenicu da su svi u BKC Bosna i Hercegovina iz Frankfurta dobrodošli odnosno svi koji vole sport/fudbal i koji su kvalitetni fudbaleri.

BKC Frankfurt je ovaj fudbalski klub  na neki način sanirao, obnovio, pomogao, uveli su klub u Kreisoberligu,iz te lige u Gruppenligu, te nakon samo tri godine iz Gruppenlige stigli su do drugog ranga takmičenja u pokrajini Hessen u Verbandligu.

Detalj sa slavljeničke utakmice

Pobjedom u gostima protiv ekipe TuS Merzhausen, rezultaton 4:1, fudbaleri Bosne iz njemačkog grada Frankfurta, jedno kolo prije kraja prvenstva osigurali su prvo mjesto i izborili plasman u veći rang. Ovom ubjedljivom pobjedom Bosna se od slijedeće sezone takmiči u Verbandligi pokrajine Hessen, te tako ispisuju nove, historijske stranice kluba. Bosna na tabeli vodi sa 73 osvojena boda i gol razlikom od 91:42, ispred drugoplasirane ekipe FG Seckbach, a koja ima 69 bodova.

Bosna sa upravom kluba i navijačima

Trostruki strijelac u ovoj utakmici bio je Almir Derdemez,a još jedan gol postigao je nekadašnji profesionalni fudbaler bh. Premijer lige Besim Krdžalić.

Nakon pobjede igrači su zajedno sa članovima uprave kluba i mnogobrojnim vjernim navijačima slavili historijski uspjeh kluba. Predstavnik Fudbalskog saveza pokrajine Hessen FK Bosna Frankfurt uručio je priznanje za osvajanje prvenstva, zahvalio se upravi kluba na odličnoj dugogodišnjoj saradnji sa savezom,te poželio sve najbolje u narednoj sezoni takmičenja u višem rangu (Verbandliga).

Almir Derdemez trostruki strijelac

Igrački kadar: Adis Pita, Mirsen Čakrlija, Andrian Ivanov, Amir Grabovica, Michele Burgio, Branislav Glamočanin,Mehmet Akif Aydin, Denis Adrović, Husein Velagić, Hamza Reko ,Muhamed Čabić, Tino Matijević, Ermin Mehmedinović, Aldin Alibašić,Adis Hodžić, Armin Musović, Vedran Beblek, Alen Trumić, Marko Marić, Elvin Mešanović Zoran Bogzaru, Irhan Hadžimehmedagić, Ahmed Selimović, Matej Rugle ,Hesejn Mevkić, Besim Krdžalić,Edin Kitić, Almir Derdemez. Treneri su  Rasim Grabovica i Husein Velagić.

Adem Čikarić jedan od prvih osnivča kluba

Iz BKC Bosna i Hercegovina poručuju kako im je cilj dugoročno osiguranje postojanja fudbalskog kluba Bosna,a što nastoji postići kroz jako podmladak i obezbjeđenje adekvatnih uslova za fudbalere. Također poručuju da im je cilj i prioritet širenje i i gradnja pozitivnog imidža domovine,a itekako su svjesni da kao fudbalski klub imaju značajnu socijalnu ulogu, okupljajući sportiste,ali i  sve oni koji dolaze na njihove utakmice da se više povezuje i druže.

Bato Šišić

Podijeli

Pratite nas:
Adnan Ćatić ostaje
Podsjetio me na poko