PočetnaZanimljivostiDošla je jesen i kreće sezonsko opadanje kose: U pomoć priskače biljka koju obožavamo kao začin, ali je dobra i za vas

Došla je jesen i kreće sezonsko opadanje kose: U pomoć priskače biljka koju obožavamo kao začin, ali je dobra i za vas

Zdrava kosa bez opadanja i sa ubzanim rastom moguća je čak i u prijelaznim periodima između godišnjih doba, kada je naša kosa najosjetljivija i sklona opadanju.

Osim toga, prirodni gubitak kose najčešće se javlja usljed procesa starenja, kada se folikuli skupljaju i počnu da proizvode tanju kosu sa kraćim životnim vijekom. Međutim, postoje i određeni načini da usporite proces opadanja kose pa da čak i ubrzate njen rast. Istraživanja pokazuju da je ruzmarin prilično dobar u datom procesu, najvjerojatnije zbog povećanja cirkulacije krvi na vlasištu. Evo na koje ga načine možete koristiti sa ciljem stimulisanja rasta kose.

Za svakodnevno njegovanje kose, šamponu ili regeneratoru dodajte esencijalno ulje ruzmarina. Koristite dvije kapi ulja za svakih 30 mililitara šampona ili regeneratora. Ukoliko ne nanosite šampon na kosu svaki dan, onda samo nanosite regenerator, kosu umočite, nanesite regenerator i isperite kao i obično.

Za svakodnevnu masažu koja stimuliše rast kose, dvije kapi esencijalnog ulja ruzmarina dodajte u 30 mililitara nosivog ulja. Ulje utrljajte na vlasište i misirajte tri minuta prije pranje kose.

Tretman toplim uljem jednom sedmično

Jednom sedmično upražnjavajte tretman toplim uljem. Za ovaj tretman vam je potrebno 50 mililitara nosivog ulja i pet kapi ulja ruzmarina. Ulja pomiješajte u manjoj staklenoj boci koja se može zatvoriti. Stavite je u lonac sa ključalom vodom, na par minuta, da se ulje zagrije.

Postepeno masirajte vlasište uljem, koristeći prste, nekoliko minuta. Potrudite se da malo ulja utrljate i na samu kosu, sve do vrhova. Na kosu stavite kapu za tuširanje ili je omotajte plastičnom kesom pa je nakon toga prekrijte što toplijim, vlažnim peškirom. Peškir zamijenite novim, nakon što se prvi ohladi. Kosu isperite nakon pola sata do 45 minuta i nanesite blagi šampon.

Pratite nas:
Prije dvije decenije
Tifa progovorio o su