PočetnaSportDževad Halebić iz Čapljine i u Briselu njeguje ljubav prema Veležu: Često plačem zbog nepravde oko tog kluba

Dževad Halebić iz Čapljine i u Briselu njeguje ljubav prema Veležu: Često plačem zbog nepravde oko tog kluba

Dževad Halebić Cefa, Hercegovac iz Čapljine, već punih 25 godina sa svojom porodicom živi i radi u Briselu.

Životni, ali i oni ratni putevi doveli su ga u ovaj grad koji ga je prihvatio raširenih ruku. Ni Halebić nije ostao dužan ovom gradu, pa je tako u proteklih 25 godina ostvario dosta toga, svojim radom i uspjesima odužio se Briselu i njihovim građanima.

-Bilo je u početku dosta teško. Prva prepreka je bilo nepoznavanje jezika, a onda sve ostalo. S obzirom da sam ja zaljubljenik u sport, konkretno u fudbal, i sam sam igrao u čapljinskom Borcu, upravo taj moj fudbal i to moje znanje otvorilo mi je širom briselska vrata. Nisam znao jezik, ali su moje noge i znanje na zelenom terenu govorile više od riječi. To su prepoznali neki sportski ljudi u gradu, angažovali me za jedan briselski fudbalski klub. Jednostavo fudbal je mnogo, mnogo pomogao meni i mojoj porodici. Ja prije toga više od tri godine nisam igrao fudbal u Čapljini zbog ratnih dešavanja. Sa 32 godine sam počeo opet da igram fudbal u Briselu, upao sam u jednu jako dobru ekipu i to u klub koji postoji već 75. godina. I upravo kada sam došao u taj klub,te godine, nakon višegodišnjeg postojanja klub osvoji prvo mjesto u ligi grada Brisela i to onda meni još više otvori životne puteve. Zahvaljujući nekim ljudima dobio sam posao pri gradu Briselu i tu sam još i danas – ispričao nam je Halebić.

Razgovor s njim vodili smo u jednom jako ugodnom prostoru, kafanici koja se zove „Rođeni“, sa ambijentom poput onog u BiH ili bolje rečeno u Hercegovini.

Kada se uđe ono što prvo upada u oči su slike fudbalera Veleža, a na zidu veliki transparent u znaku srca „Volim te mama, ali ne kao Velež“.

-Ovu kafanicu u samom centru Brisela sam otvorio 2008. godine. Moja supruga Amela nije bila baš zadovoljna mojom idejom o otvaranju ove kafane, ali ona zna da je meni Velež sve, da sam bio i ostat ću Veležovac do groba. Veoma često zaplačem zbog Veleža jer me boli nepravda oko tog kluba, a  koja mu se dešava. Nadam se da će se vratiti tamo gdje mu je mjesto. U ovu moju kafanu tokom boravka u Briselu dolazili su mnogi naši poznati fudbaleri, reperezentativci, političari i svi su bili oduševljeni atmosferom koja ovdje vlada. General Jovan Divjak je jednom rekao kada je bio ovdje: „Kafana je mala, ali ima dušu“ – riječi su Dževada Halebića poznatijeg pod nadimkom Cefa.

Bato Šišić

Podijeli

Pratite nas:
Džemat Regensburg n
Igor Vukojević grad