PočetnaZanimljivostiFleke sa tepiha skinite sredstvom koje možete i sami napraviti

Fleke sa tepiha skinite sredstvom koje možete i sami napraviti

Mrlje od kafe, soka, bojica sa tepiha se teško skidaju i stvaraju probleme domaćicama, ali uvijek postoji način da mu vratite stari sjaj.

Uzmite dvije prazne flaše sa prskalicom i jednu napunite hladnom vodom. U drugu stavite 1/4 kašikice sredstva za pranje suđa i jednu šoljicu tople vode.

Pošpricajte to sredstvo na krpu, ne na tepih, i tapkajte, ne trljajte, mrlju. Radite taj postupak dok mrlja ne nestane. Uzmite drugu krpu i pošpricajte je hladnom vodom, te time isperite sredstvo sa tepiha. Na kraju sve potapkajte suhom krpom.

Stavite papirne salvete na mokri dio tepiha i stavite nešto teško na to. Ostavite preko noći, a papirne salvete će upiti ostatke mrlje. Ujutro prstima pređite preko tog dijela tepiha i ostavite da se osuši.

Tepih možete posuti i sodom bikarbonom i utrljajte nježno četkom, a zatim ostavite 15 minuta do pola sata i onda usisajte.

Ukoliko ste na tepih prosuli kafu pomiješajte kašiku sredstva za pranje suđa, dodajte kašiku sirćeta i dvije kašike vruće vode. Uzmite bijelu, čistu krpu i malo po malo stavljajte sredstva na mrlju, a suhom krpom brišite.

Pratite nas:
Mladen Vojičić Tif
Ovakvu Mariju Šerif