PočetnaZanimljivostiKako da spremite jelo, a da vas ne ‘napuše’: U grah obavezno stavite ovu namirnicu

Kako da spremite jelo, a da vas ne ‘napuše’: U grah obavezno stavite ovu namirnicu

Grah se nalazi visoko na listi omiljenih jela, ali će vam svaki kuhar reći da prosto kao pasulj ne označava da je prosto i jednostavno da se pripremi ukusan grah.

Jedan od problema sa kojim se susreću domaćice kod pripreme je taj da grah ima potrebu za dužom termičkom obradom. Zbog toga je potpuno legitimno pitanje koje se postavlja, a to je kako da se pasulj brže skuha.

Razumije se, jedan od najlakših načina za brzo kuhanje graha, ispitan i siguran, je taj da se isti potopi prethodne noći u hladnu vodu. Ona se nakon toga izbaci, sipa se nova voda i tada je proces kuhanja u običnoj šerpi dosta kraći.

Međutim, iz mnogo različitih razloga ova kuhinjska alatka u mnogim domaćinstvima nedostaje i kada je tako, možete probati druge trikove za brzo kuhanje graha, koje smo naučili od naših nana.

Dobro je da kod prvog kuhanja graha u vodu dodate 1 kašičicu sode bikarbone. Ostavite da se krčka najmanje 15 minuta, nakon toga ocijedite vodu i dodajte malo ulja.

Dobro promiješajte, kako bi bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.

I na posljednjem mjestu, ali ne i po važnosti – vrijeme za kuhanje graha zavisi prije svega od njegove vrste i kvaliteta. Nekvalitetan i star grah možda se i nikada ne skuha da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.

Please follow and like us:
Pratite nas:
Žestoka svaša na i
Brza, ukusna i jefti