PočetnaZanimljivostiKleopatra je vladala Egiptom i kažu da je bila prava ljepotica: Evo kako je zaista izgledala čuvena kraljica

Kleopatra je vladala Egiptom i kažu da je bila prava ljepotica: Evo kako je zaista izgledala čuvena kraljica

Kad zamišljamo Kleopatru, nekako smo je navikli da je zamišljamo u verziji Elizabet Tejlor ili Sofije Loren, a kao i Helena iz Troje, ona se uvek smatrala jednom od historijskih ljepotica.

Međutim, iako o njoj znamo mnogo toga, jednu stvar ne znamo – kako je ona stvarno izgledala i da li je bila istinska ljepotica, kao što se misli?

Prije svega, većina historijskih izvora potiče od Rimljana, a s obzirom na to da oni Kleopatru nisu voljeli, oslikavali su je kao damu koja svoju ljepotu koristi kao političko oružje, piše blog “Moco-Choco”.

Plutarh, grčki biograf Marka Antonija, pisao je o vijeku nakon Kleopatrine smrti, a spomenuo je da Kleopatra nije bila klasična ljepotica, ali su je neodoljivom učinili njen nježan glas i inteligencija.

Dion Kasije Kokejan, rimski historičar grčkog poruhekla, napisao je da je ona bila pojam ljepote za svoje vrijeme, a u prilog joj je išao divan glas, kao i njene “čari” koje je znala da upotrebi kako bi svima bila privlačna, prenosi Večernji.hr.

Postoje samo tri skulpture u klasičnom stilu koje pokazuju kako bi Kleopatra mogla da izgleda, kao i nekoliko skulptura koje prikazuju cijelu figuru u egipatskom stilu. Međutim, problem s njima je što sve prikazuju – potpuno različite žene.

Na kovanom novcu Kleopatra je prikazana “muškobanjasto”, a ima i specifičan nos. Historičari vjeruju kako je ona željela da je portretišu s jakom vilicom jer je to bio znak snage. Te kovanice su nastale u ranoj fazi Kleopatrine vladavine, a dizajnirane su tako da izgledaju kao kovanice iz Ptolomejeve vladavine, a glavna karakteristika svakog vladara bila je ta da ima veliki nos.

Sali En Ašton sa Univerziteta Kembridž koristila je slike drevnih artefakata, uključujući prsten iz Kleopatrine vladavine, te je sve prizore spojila u jedan, a rezultat je daleko od onog kako smo navikli da gledamo Kleopatru.

Kleopatra je rođena u Egiptu, ali njeni preci potiču iz Makedonije i Grčke. Ona je predstavljana na toliko načina da više uopšte ne možemo biti sigurni u to kako je izgledala, ali jedno je sigurno: bila je jedna od najmoćnijih i najinteligentnijih žena koje je svet ikad vidio, a govorila je čak devet jezika.

Pratite nas:
Dobila sam rak jer s
Maid Hećimović ož