PočetnaZanimljivostiLijek iz prirode: Šaka kupina dnevno čuva srce!

Lijek iz prirode: Šaka kupina dnevno čuva srce!

Ako bi postojala top-lista najzdravijih namirnica, kupina bi sigurno bila u prvih deset. Ovo voće obiluje moćnim antioksidansima, a naročito – elagitaninom, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, a koji se pokazao vrlo efikasan u borbi protiv raka.

Šaka kupina na dan ima vrlo pozitivan efekat i na očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova. Ova količina kupina osigurava čak osam grama dijetalnih vlakana, koja su veoma značajna za snižavanje masnoća u krvi.

Zahvaljujući visokom sadržaju dijetalnih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetesa, bolesti organa za varenje, poput divertikuloze, a vrijedan su saveznik i u svakoj dijeti.

Kupinama se pripisuje i jako protivupalno i antibakterijsko dejstvo. Njen nutritivni potencijal značajan je i za očuvanje dobrog vida, smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Takođe, djeluje kao filter sunčevoj svjetlosti, apsorbujući opasne UV zrake.

Od kupina mogu da se prave sokovi, slatka, džemovi, vino i drugi proizvodi, a istraživanja su pokazala da kuhanje ne uništava njihovu nutritivnu vrijednost.

Sok od svježih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno povoljno djeluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve. Napitak od kupina povoljno djeluje i na one koji pate od anemije zbog nedostatka željeza, ali se za liječenje malokrvnosti najviše savjetuje kupinovo vino. Ovaj lijek izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a rezultat njegovog učinka postiže se posle mjesec dana konzumiranja. Preporuka je da se dnevno pije decilitar kupinovog vina, pola sata prije jela.

Čaj podiže imunitet! Tokom avgusta prikuplja se list kupine koji je prirodan lijek protiv dijareje i dehidriranosti organizma. Takođe, smatra se djelotvornim u borbi protiv osipa kože i lišajeva, a doprinosi i cjelokupnom oporavku organizma poslije preležane infekcije. Supenu kašiku lista kupine prelijte šoljom ključale vode, sud poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Čaj procijedite i pijte dvije do tri šolje dnevno.

Pratite nas:
Advina Begić ni na
FOTO / Živojinović