PočetnaZanimljivostiLijepi nokti su ukras svake žene, ali šta ako su krhki i lomljivi? Ovih 5 navika će oporaviti i najoštećeniju nokatnu proču

Lijepi nokti su ukras svake žene, ali šta ako su krhki i lomljivi? Ovih 5 navika će oporaviti i najoštećeniju nokatnu proču

Lijepi i njegovani nokti su neosporan ukras svake žene i doprinose elegantnijem izgledu njene ruke. Generalno, skloniji smo da više vodimo računa o estetici, nego o zdravlju noktiju.

Naša nokatna ploča se sastoji zapravo od slojeva proteina, koji se zove keratin. Zdravi nokti su glatki, bez neravnina, kao i konzistentni u boji, bez tačkica i dekolorifikacije, piše “Wanted”.

  1. Hidrirajte svoj organizam

Ako ne pijete dovoljno vode svaki dan, tijelo ne dobija dovoljno tečnosti, to može da dovede do toga da vam nokti postanu krhki i lako se slome. Stoga, kako biste osigurali zdrave i jake nokte, svakako povećajte dnevni unos tečnosti pijući dovoljno vode.

  1. Neka vam nokti budu kratki

Kad imate jako duge nokte, veća je vjerovatnoća da će pući ili da će se slomiti. Zato je uvijek bolje imati kraće nokte kako biste održali njihovu snagu i zaštitili ih od oštećenja.

  1. Higijena noktiju

Veoma je važna dobra i pravila higijena samih noktiju – sterilan pribor koji samo vi upotrebljavate, kao i pravilno turpijanje noktiju.

  1. Izbjegavajte vejštačke nokte

Naravno, gel ili akrilni nokti izgledaju glamurozno i ​​elegantno, ali to slabi vaše nokte. Stoga izbjegavajte gel ili akril što je više moguće kako biste osigurali da vaši nokti ostanu zdravi i da ne oslabe.

  1. Hidratacija nokta

Kako bi vaši nokti ostali hidrirani, koristite kremu za ruke što je više moguće. Stalna izloženost vodi ili određenim sredstvima za čišćenje može oslabiti vaše nokte pa se preporučuje mazanje kremom što češće.

Uz ovih pet navika lako ćete osnažiti krhke i lomljive nokte, a pored navedenog poštujte i sljedeće: ne sjecite svoje zanoktice, ne grickajte nokte i ne koristite grube metalne turpije.

Pratite nas:
Marina Tucaković pr
Novi trend koji će