PočetnaAktuelnoNaša djeca u Njemačkoj u školi na bosanskom jeziku: Generalni konzulat želi osvijestiti roditelje, nastavnike, ali i ovo njemačko društvo

Naša djeca u Njemačkoj u školi na bosanskom jeziku: Generalni konzulat želi osvijestiti roditelje, nastavnike, ali i ovo njemačko društvo

U posljednje vrijeme prostorije Generalnog konzulata su stalno otvorene za sve njene građane, ali isto tako i za udruženja, klubove, pojedince.

Tako je nedavno u prostorijama konzulata organiziran sastanak sa predstavnicima bh. klubova iz Hanaua, Frankfurta, Wiesbadena, razlog i povod je bio Škola na bosanskom jeziku u njemačkoj pokrajini Hessen.

Naime, već više od deset godina takva škola postoji u Frankfurtu koju uspješno vodi KUD „Sevdah“, a ponajviše posla tu je imao, i još uvijek ima, njihov predsjednik Ismet Šahurić. U Hanau je škola radi pod pokroviteljstvom KZS BiH, a taj dan su na sastanku bili predstavnici tog kluba Ajdin i Edina Talić, te Suanita Muhić.

Roditelje djece iz frankfurtske škole taj dan predstavljao je Admir Malohodžić, a iz Wiesbadena su bili imam Fahrudin Džinić koji je ujedno i glavni imam za pokrajinu Hessen, te profesorica, magistrica književnosti Elvedina Merdan. Prisutan je bio i doktor Nihad Dizdarević, specijalista psihijatar i psiholog, kao i Mersudin Čehedarević ispred IZ Frankfurt. Iz Beča se videolinkom javila Azra Hodžić- Kadić,a ovu veoma zanimljivu diskusiju vodila je Amira Bieber. Naravno sastanku su prisustvovali generalna konzulica Višnja Lončar i konzul Admir Atović.

-U ovih proteklih deset godina sa radom naše škole bili smo svi veoma zadovoljni. Ocjene su ulazile u njemačka svjedočanstva, a profesorica koja radi sa našom djecom prije je radila kao profesorica u Sanskom mostu, a danas predaje u jednoj njemačkoj školi. Nismo se uplitali u njen rad.  Sve je s njene strane bilo veoma profesionlano. Jedno vrijeme nastava se odvijala u prostorijama našeg kluba, kasnije u prostorijama jedne njemačke škole, a zbog njenog renoviranja danas se nastava odvija u prostorijama Islamskog centra u Hanau. Ono što nas posebno raduje  je da ima djece iz mješovitih brakova koji pohađaju školu na bosanskom jeziku – kratko je prisutne upoznala Edina Talić iz Hanaua.

Imam Fahrudin efendija Džinić je izjavio da je ovaj sastanak veoma bitan. On ima 180 djece koji žele da uče ili pohađaju školu na bosanskom jeziku, ali nemaju gdje, pa je na sebe preuzeo tu odgovornost, i nastava se počela odvijati u prostorijama džamije.

-Zahvaljujem se na pozivu iz GK, i ovo je prvi put da me neko u proteklih 28 godina pozvao na sastanak. Ovaj sastanak je za mene od nacionalnog interesa i veoma bitan zadatak je pred nama, da i djeca iz Wiesbadena dobiju svoju školu na Bosanskom jeziku i stručno lice za to, a to je u našem slučaju profesorica Merdan. Na ovaj sastanak sam došao kao građanin, pa kao roditelj i kao imam. IZB Njemačke pridaje veliki značaj bosanskom jeziku i nikada nismo bili kamen spoticanja. U Wisbadenu je deset godina bila škola, a jednim dijelom smo je i finansirali, a kada se zatvorila, džemat je počeo dobivati pritisak od roditelja da se mora nešto poduzeti. Kroz džemat baštinimo nešto po pitanju jezika, ali sam se obradovao dolaskom profesorice Merdan. Drago je mi je što će sada iza svega toga stajati država BiH i generalni konzulat u Frankfurtu – rekao je Džinić.

-Na današnjem sastanku smo imali zaduženje da kao konzulat organizujemo koordinaciono tijelo koje bi u budućnosti imalo zadaću da koordinira dopunsku nastavu na maternjem jeziku, prvenstveno u pokrajini Hessen. Sve to imalo mi mogućnost, odnosno zadaću da promoviše bosanski jezik i kulturu BiH u Hessenu. Ne radi se samo o tome da uspostavimo rad škola, da u njemačkim školama imamo nastavu na njemačkom jeziku, već i da osvjestimo roditelje, nastavnike, ali i ovo njemačko društvo po pitanju maternjeg jezika koje je jako bitno za djecu koja žive u Njemačkoj – rekao nam je konzul Admir Atović.

Amira Hodžić- Biber koja je koordinirala ovaj sastanak je magistar pedagogije, socijologije i psihologije. Amira je bila ratni nastavnik i tokom rata je u BiH predavala njemački jezik, djeci u Bosni. Bez udženika i bez bilo kakve podrške, to je radila u dvije Osnovne škole u Srebreniku. Amira nas upoznala  je upoznala sa počasnim gostom ovog sastanka, a to Azra Hodžić – Kadić koja se putem videolinka javila iz Beča.

-Azra je doktorant u jezičkom centru u Beču koja trenutano piše nove udžbenike, a što je veoma, veoma važno za dopunsku nastavu. Ti udžbenici su suprotnost klasičnim udžbenicima koje danas koriste djeca za nastavu. Novi udžbenici su upotpunosti okrenuti djetetu, jeziku. Napravljeni su tako da motivišu djecu da uče maternji jezik, i napisani su tako da svako djete na svom nivou može da uči. Nisu komplikovani, nisu prepuni informacija, već su baš na dječijem mentalnom nivou. Mislim da su na ovom sastanku, sva udruženja koja su bila, da su svi veoma aktivni po pitanju jezika na maternjem jeziku. Sigurna sam da ćemo ovim sastankom motivirati u druga udruženja da nam se pridruže, a cilj sastanka je već ispunjen. Organizirali smo koordinaciono tijelo, a imamo i neke supciljeve, jedan od njih je da najmanje još pet gradova dodatno uvrstimo do kraja ove školske godine. Cilj nam je da koristimo neke kulturalne manifestacije kako bi promovisali bosanski jezik i cilj nam je da napravimo neku strategiju, šta moramo uraditi narednih pet godina.

Bato Šišić

 

 

Pratite nas:
Višnja Lončar u Wi
Dan nezavisnosti BiH