PočetnaZanimljivostiPet zanimljivosti o crnim mačkama

Pet zanimljivosti o crnim mačkama

Nepravedno optužene, crne mace stoljećima su proživljavale progon i torturu. Međutim, u mnogim zemljama svijeta crne mačke smatraju se amajlijama i daruju se kako bi donijele sreću, novac, uspjeh, sigurnost.

Crne mačke najveće su žrtve predrasuda, iako je jedino po čemu se izdvajaju zapravo samo boja njihovog krzna.

  1. Crne mačke smatraju se najboljim prijateljima mornara

Mačke su bile rado viđene na brodovima kako bi hvatale miševe, ali mornari su uglavnom preferirali crne mačke vjerujući da donose sreću i da će im osigurati siguran povratak kući.

  1. Sve crne mačke ustvari su tamnoplave

Na odgovarajućem svjetlu nijanse dlake crnih mačaka variraju od crne kao ugalj, sivocrne do braon crne. Postoje 22 vrste crnih mačaka, a jedina zvanično priznata je bombajska rasa čija je pigmentacija crne dlake mnogo veća kod mužjaka nego kod ženki, a visok nivo melanina u pigmentu prouzrokuje žute oči.

  1. Egipćani su ih poštovali kao bogove

Stari Egipćani izrazito su cijenili crne mačke. Jedna od najpoznatijih figura crne mačke iz tog doba je Bastet, poznata kao Mačija boginja. Za sve crne mačke koje su lutale gradovima smatralo se da su reinkarnacija te boginje. Svako ko bi nanio štetu crnoj mački bio bi kažnjen!

  1. Imaju svoj dan

Malo ljudi zna da se 17. avgusta proslavlja Svjetski dan crnih mačaka. Ovaj dan ustanovljen je kako bi se odala počast ovim prelijepim mačkama o koje smo se kroz stoljeća mnogo ogriješili zahvaljujući predrasudama i sujevjerjima.

  1. Vjeruje se da održavaju sretan brak

U Midlandsu (Velika Britanija) vjeruju da je crna mačka povezana sa sretnim brakom te su crne mace često naslikane na pozivnicama za vjenčanje, karticama za mladence, kao i drugim ukrasima povezanim s vjenčanjem.

Pratite nas:
Oglasila se i Rada M