PočetnaKulturaPočelo snimanje turske serije o životu Alije Izetbegovića: Šest mini epizoda o “kralju mudrosti”

Počelo snimanje turske serije o životu Alije Izetbegovića: Šest mini epizoda o “kralju mudrosti”

Ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini organizirala je press konferenciju u povodu početka snimanja serije o prvom  predsjedniku Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću. Serija Alija  počela se snimati u Bosni i Hercegovini, a za tursku nacionalnu televiziju TRT seriju realizira turska produkcijska kuća Sancak Medya. Scenarij za seriju napisao je turski scenarista Ahmet Tezcan, režija je povjerena nagrađivanom bh. režiseru Ahmedu Imamoviću, a producent serije je Muhammed Hakan Sancaktutan

Press konferenciji prisustvovao je i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i sin rahmetli Alije Izetbegovića, koji se zahvalio producentima serije i turskoj državi koji su omogućili realizaciju ovoga projekta.

– Rahmetli Alija Izetbegović imao je zanimljiv život i ono na čemu mi kao porodica insistiramo jeste da se njegov lik precizno prikaže, o čemu će se brinuti moja sestra Sabina Berberović i njena kćerka Nađa. Turski narod je u neku ruku više fasciniran rahmetli Alijom Izetbegovićem nego Bosanci i Bošnjaci. Turci u rametli Aliji Izetbegoviću prepoznaju svoj sistem vrijednosti, onoga što oni cijene. Dali su mu, možda za nas pretenciozno ime „kralj mudrosti“. Turci izuzetno cijene ljude okrenute proučavanju, ljude koji se bore, ljude koji snažno pripadaju svojoj vjeri, islamu 20. i 21. stoljeća, a sve to je bio rahmetli Alija –  rekao je Izetbegović.

Kćerka rahmetli Alije Izetbegovića Sabina Berberović naglasila je da je do sada pročitala scenarij za prve tri epizode.

– Autori i producenti su nas konsultirali,  a sa svoje strane nastojimo da sliku našeg rahmetli oca učinimo realističnijom, jer je ona u nekim segmentima bila idealizirana. Moram istaknuti da imamo odličnu saradnju sa produkcijskom kućom i ekipom angažiranom na snimanju serije – istakla je Berberović.

 

Producent serije Muhammed Hakan Sancaktutan kazao je da su temelji za realizaciju ovog velikog produkcijskog projekta udareni još 2014. godine.

– U projekt smo uključili turske historičare, eksperte za Balkan koji su obavili niz istraživanja, razgovarali sa nizom sagovornika i prikupili ogromnu arhivu podataka na osnovu koje je scenarist Ahmet  Tezcan napravio sjajan scenario. Vodili smo računa da u realizaciji učešće ljudi iz BiH i Turske bude jednako zastupljeno – kazao je Sancaktutan, koji se zahvalio turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu koji od početka snažno podržava ovaj projekat, Bakiru Izetbegoviću i svima koji su podržali realizaciju ovog velikog produkcijskog poduhvata.

Snimanje serije pobudilo interesiranje sedme sile

Generalni direktor TRT Ibrahim Eren naglasio je da je rahmetli Alija Izetbegović bio veliki lider koji je vodio borbu na više frontova.

 – Kao TRT ovom serijom pokušavamo približiti i prikazati čovjeka koji je rekao da njegov narod i on neće ići putem osvete, nego putem bolje budućnosti. Naša želja je da serija prikaže realne činjenice, događaje onako kako su se dešavali – naglasio je Eren.

Režiser Ahmed Imamović istaknuo je da se radi o velikom produkcijskom projektu tokom kojeg će se snimiti šest epizoda serijala u trajanju od 110 do 120 minuta.

 – Producenti su mi rekli da ja svoj režiserski posao radim najbolje što umijem i uopće se ne miješaju u moj dio posla. Imamo sjajan scenarij, sjajnu glumačku ekipu i radimo veliki, sjajan posao – naglasio je režiser Imamović.

????????????????????????????????????

Mini serija od šest epizoda, tematizirat će bitne epizode iz života Alije Izetbegovića, prvog  predsjednika i osnivača Republike Bosne i Hercegovine i obuhvatiti period od njegove rane mladosti 1944. godine, zatim perioda u kojem je postao istinski vođa bošnjačkog naroda, pa sve do smrti 2003. godine. Narativ, također, tematizira i genocid nad Bošnjacima koji je jednu od najvećih ljudskih tragedija koja se u 20. stoljeću desila u srcu Evrope.

Pratite nas:
23. Sarajevo Film Fe
Šta ste u horoskopu