PočetnaZanimljivostiPrije dvije decenije su razdvojili sijamske bliznakinje: Imale su 5 posto šanse da prežive i sada izgledaju ovako

Prije dvije decenije su razdvojili sijamske bliznakinje: Imale su 5 posto šanse da prežive i sada izgledaju ovako

Iman i Sancia Movat (20) su blizankinje koje su rođene spojene. U dobu od samo tri mjeseca prošle su operaciju od 16 sati razdvajanja u dječjoj bolnici u Birmingemu.

Operaciju, koja kao takva nikada pre nije izvedena u Velikoj Britaniji, a samo dva puta ranije u svijetu, je vodio neurohirurg Tony Hockley.

I dalje su jako povezane, čak i dalje spavaju kao da su bile spojene, a prošlo je 20 godina. Uprkos činjenici da su imale samo pet do 25 posto šanse za preživljavanje i rizik od paralize, njihovi roditelji su se odlučili na operaciju.

Sestre su se složile da je razdvajanje bila dobra odluka jer im je to omogućilo da vode individualne živote. Ipak, otkrile su da su i dalje vrlo bliske. Trenutno su na drugoj godini fakulteta i imaju još jednu sestru. Dodale su da iako su različite, stalno vole da budu jedna pored druge.

-Ponekad spavamo u istom položaju kao kad smo bile povezane – dodala je Iman.

Obje imaju spina bifidu i slabu stranu tijela što im uzrokuje bolove u leđima i probleme sa hodanjem. Svaka ima jednu nogu kraću od druge, a Iman ponekad koristi invalidska kolica ili štaku za hodanje.

Uprkos zdravstvenim problemima, rekle su da su napredovale daleko iznad očekivanja ljekara. Samo čudo je što su uopše prohodale.

U videu su prije dvije godine slavile 18. rođendan.

Pratite nas:
Sara je rođena bez
Došla je jesen i kr