PočetnaKulturaPrva posthumna samostalna izložba Alije Kučukalića

Prva posthumna samostalna izložba Alije Kučukalića

U okviru otvaranja izložbe predstavljena je i monografija koju je izradila njegova porodica, a koja se većim dijelom sastoji od kataloga. Na taj način, istaknuto je, njegova djela će biti sačuvana trajno.

U prostoru Umjetničke galerije postavljeno je 13 skulptura u bronzi i osam crteža, a direktor galerije Strajo Krsmanović je kazao da je izložba svojevrstan hommage skulptoru Kučukaliću te da se radi o velikom umjetničkom događaju.

Istakao je da su crteži posebni i da ih malo ljudi poznaje za razliku od skulptura.

“Kučukalić je svakako jedan od najvećih umjetnika koje je BiH ikada imala. Ovo je izložba njemu, velikom vajaru koji je osnivač Katedre za kiparstvo na Likovnoj akademiji u Sarajevu”, naveo je Krsmanović.

Podsjetio je da je njegov rad skulptura na platou ispred Skenderije, koja je nazvana ”teta razapeta”.

Lejla Kučukalić, kćerka koja je radila na izradi monografije, je kazala da je rad na monografiji trajao četiri godine, a da najveći dio čini katalog većine radova Alije Kučukalića, ali ne svi jer je dio uništen ili izgubljen u ratu.

“Ipak, hronološki je uspostavljena katalogizacija od njegovih prvih do posljednjih ostvarenja. Od studentskih radova do smrti”, dodala je Lejla Kučukalić.

Alija Kučukalić rođen je 1936. godine. Stradao je za vrijeme bombardovanja Sarajeva, 22. juna 1992. godine, a najveća nagrada za umjetnost u BiH nosi njegovo ime.

Priznati je bh. umjetnik, profesor kiparstva i dekan na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Pratite nas:
Taylor Hawkins, bubn