PočetnaZanimljivostiSezona grijanja: Znate li koja je idealna sobna temperatura?

Sezona grijanja: Znate li koja je idealna sobna temperatura?

S početkom jeseni počinje sezona grijanja, a istodobno i borba među muško-ženskim parovima za kontrolu nad prekidačima termostata, pri čemu žene preferiraju nešto višu temperaturu.

Statistika britanske kompanije koja postavlja i održava bojlere i termostate Corgi Homeplan pokazuje da se zbog tog “problema” prepire trećina parova. Tačnije četrdeset posto žena potajice podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa.

Za navedene podatke postoji naučno objašnjenje. Po istraživanju što su ga prije par godina proveli holandski naučnici, idealna sobna temperatura za žene iznosi između 24 i 25 Celzijevih stepeni, što je za 2 i pol stepena više nego kada su muškarci posrijedi.

I dok je tjelesna temperatura muškaraca i žena približna, percepcija temperature ovisi o koži, a ona je kod žena nešto niža.

Drugo istraživanje je pokazalo da je prosječna temperatura ženskih ruku izloženih hladnoći gotovo tri Celzijeva stepena niža nego kod muškaraca.

Faktor koji pridonosi razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njezin protok prema krvnim žilicama u dijelovima tijela poput prstiju ruku i nožnih prstiju, zbog čega udovi postaju hladniji.

I metabolizam ima važnu ulogu kada je posrijedi osjet topline. Naime, žene imaju nižu metaboličku stopu od muškaraca, odnosno metabolizam im je usporeniji nego muškarcima.

To se događa jer muškarci imaju veći postotak mišićne mase koja utječe na brži bazalni metabolizam. Pritom je kod njih i cirkulacija krvi brža zbog čega im je organizam zagrijaniji, pa im je posljedično manje hladno nego ženama.

Pratite nas:
Iznenadni preokret:
Maradona se oporavlj