PočetnaZanimljivostiUmorni ste: Ovo su vitamini i minerali koji će vam pomoći da bolje spavate

Umorni ste: Ovo su vitamini i minerali koji će vam pomoći da bolje spavate

Nesanica može biti jako nezgodna pojava, naročito ako se ponavlja iz noći u noć, i dodatno vas iscrpljuje. Može biti uzrokovana raznim psihološkim uslovima, nezdravim navikama u vezi spavanja, specifičnim supstancama koje koristite i / ili određenim biološkim faktorima. Nedavno su istraživači počeli da razmišljaju o nesanici kao problemu jednog dijela našeg mozga koji nije u stanju da prestane biti budan (mozak ima ciklus spavanja i ciklus buđenja – kada se jedan uključi, drugi je isključen; nesanica može biti problem sa bilo kojim delom ovog ciklusa: previše aktivirano buđenje ili premalo podešeno spavanje).

Ako ste već probali sa toplim napicima i čitanjem dobre knjige pred spavanje, i nije pomoglo, moguće je da patite od nedostatka nekih vitamina i minerala koji su, između ostalog, neophodni za dobar san. Ovo su vitamini i minerali koji potrebni za zdrav san:

Vitamin D

Smatra se da ovaj, takozvani, “sunčev vitamin”, utiče na kvalitet i količinu spavanja, a studije su pokazale da je nedostatak vitamina D povezan sa manje spavanja u cjelini, a također i sa poremećajem spavanja. Dok se većina našeg vitamina D proizvodi kroz izlaganje kože sunčevoj svjetlosti, može se također naći u raznim vrstama ribe, žumancu, mlijeku, maslacu, džigerici, kakau i sličnim namirnicama.

Gvožđe

Smanjivanje gvožđa može dovesti do sindroma nemirnih nogu, gdje ljudi osjećaju ili imaju prisilu da stalno pomjeraju noge za vrijeme spavanja, ili uopšte boravka u krevetu, što znatno otežava da uronite u san. Žene sa nedostatkom gvožđa imaju više problema sa spavanjem. Hrana bogata gvožđem uključuje džigerice, orahe, tamnu čokoladu, crveno meso, mahunarke, i zeleno povrće. Također je poželjno uzimati suplemente gvožđa, jer nedostatak gvožđa u krvi daje vrlo neprijatne simptome i može biti opasan po zdravlje.

Kalcijum

Osim jačanja kostiju i zuba, kalcijum pomaže mozgu da koristi amino kiselinu triptofan, za proizvodnju melatonina, koji indukuje spavanje. Ovo objašnjava zašto čaša toplog mlijeka pomaže da spavate, jer mliječni proizvodi sadrže triptofan i kalcijum.

Magnezijum

Poznat po svojoj sposobnosti da ublaži nesanicu, magnezijum pomaže da se oslobodite napetosti, opustite i pripremite se za spavanje. Jedna studija je pronašla da ovaj mineral, koji se inače može naći u određenoj vrsti hrane, uključujući zeleno povrće, orašasto voće, ribu, grah i mahunarke, pomaže smanjenju kortizola- hormona stresa koji vas može držati budnim.

Vitamin E

Ovaj vitamin i snažan antioksidant pomaže u borbi protiv sindroma nemirnih nogu, što olakšava ljudima koji pate od njega da lakše utonu u san. Studije su također pokazale da može pomoći u oslobađanju talasa vrućine i noćnih znojenja za žene u menopauzi, i opštem poboljšanju kvaliteta spavanja. Vitamin E se može naći se u dosta namirnica, uključujući lisnato povrće, orahe i ostale koštunjave plodove, ribu i voće.

 

Pratite nas:
Adnan Šibonjić pje
Muharem Serbezovski