PočetnaUncategorizedVjerovali smo u pogrešno, a ljekari su objasnili: Zašto poslije kafe odmah moramo u wc

Vjerovali smo u pogrešno, a ljekari su objasnili: Zašto poslije kafe odmah moramo u wc

Oni su tokom svog istraživanja tri dana pacovima davali kafu.

Mnoge osobe nakon što popiju kafu, moraju naprosto odmah u WC.

Dok jedni vjeruju da je to stvar prirode, drugi se plaše da nije u pitanju neki zdravstveni problem.

Zato su naučnici sa Univerziteta u Teksasu sproveli istraživanje upravo na ovu temu.

Oni su tokom svog istraživanja tri dana pacovima davali kafu koja je potstaknula pokretljivost mišića crijeva i to nezavisno od doze kofeina.

Pacovima se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog crijeva. To znači da su pacovi, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, jer je slično na njihovu probavu djelovala i beskofeinska kafa – rekao je vodeći autor studije Šuan Ženg Ši za britanski “Mirror”.

Pretpostavlja se da su za laksativno djelovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva. Dokazano je da viša nivoa želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog sistema.

Dakle kada vas idući put kafa natjera da posjetite WC znajte da je do kafe i da je sa vašim zdravljem sve uredu.

Mnogi se pitaju da li je kafa zdrava za naš organizam, pitanje je koje stručnjaci često postavljaju. Naravno da ono pruža brojne pogodnosti organizmu, ali postoje neke stvari na koje morate obratiti pažnju.

Kafa je bitan antioksidans, pa je čak dokazano kako i u nekim situacijama sprječava razvoj malignih ćelija – ali, ukoliko kafu pijete na prazan stomak, onda stvari i nisu tako pozitivne, prenosi Espreso.rs.

Šoljica čiste crne kafe u praznom želucu podstiče stvaranje želučane kiseline što posebno negoduje ljudima sa gastritisom. Čak ni zdravi stomaci nisu pošteđeni, jer pojačano lučenje kiseline će vam uzrokovati nelagode tokom jela i smetnje kod probave.

Pratite nas:
Ana Bekuta ponosno z
Nikolina Pišek sa S