PočetnaIntervjuEstradni menadžer Hilmo Peljto:Nekim pjevačima je bolje da sjede u svojoj kući nego da pjevaju za mizerne honorare

Estradni menadžer Hilmo Peljto:Nekim pjevačima je bolje da sjede u svojoj kući nego da pjevaju za mizerne honorare

Ne, estrada definitivno nije više ono što je bila, a i sam odnos pjevača prema poslu se promijenio. Mnogi od njih u nedostatku posla, nastupa, prihvataju ponude da pjevaju čak i u takozvanim restoranima sa četiri stola. Samim tim urušavaju sami sebi ugled,ali i poslu kojem se bave – ovim riječima započeo je svoju priču Hilmo Peljto, muzički menadžer koji angažuje mnoge pjevače za njihove nastupe širom Evrope.

Možda baš zbog toga što je i previše osjetljiv, što sve prihvata k srcu, Hilmo često pokušava da kaže, objasni pojedinim pjevačima da je nekada bolje ostati i sjediti kući, već se pojavljivati, pjevati tamo gdje za takvo nešto nema potrebe.

-Činjenica je da su se poslom menadžera počeli baviti svi koji misle da je na takav način veoma lako zaraditi novac, pa onda same pjevače zalažu i ruše im cijenu. Međutim, ima pjevača, a to s jedne strane i opravdavam, koji unaprijed traže novac, a kada dođu posjeta je nikakva, onda se taj takozvani menadžer hvata za glavu. Dao je novac, pjevaču je dobro, a on je otišao u duboki minus. Ipak, ima i pjevača koji sve to dostojanstveno prihvate i kažu, bit će drugi put bolje, bitno je da smo svi zdravi. Teško je danas kako pjevačima isto tako i organizatorima jer ponuda je velika, potražnja je mala, a samo par velikih imena regionalne estrade prave posao i dovode publiku na nastupe, a samim tim i novac. Samo u Njemačkoj ima takozvanih menadžera koliko hoćeš. Ako ja zakažem jedan koncert u saradnji sa organizatorima, a taj drugi vidi, on će odmah bez obzira kako će mu biti, pedesetak kilometara dalje u drugom gradu praviti koncert, samo  eto da nešto radi i da napakosti. Međutim, ja radim, imam odličnu saradnju sa mnogim pjevačima regionalne estrade, a isto tako imam odličnu saradnju sa mnogim predstavnicima i predsjednicima bh. klubova, džemata, diskoteka, ne samo u dijaspori već i u BiH.

Na pitanje kojeg bi pjevača mogao da izdvoji kao odličnog za saradnju, Peljto je odgovorio:

-Ma, svi oni su odlični za saradnju. S nekima je malo teže, s nekima malo lakše, ali u suštine sve se svodi na jedno, da svi oni žele da rade. Recimo, Nihad Alibegović je zaista fantastičan po pitanju saradnje, jedinstvena Šemsa Suljaković, Asim Bajrić, Viki, Ibro Bublin, pa Rizo Hamidović, Keba, Dara Bubamara, Adil, Hakala, Elvira… a posebno mi je drago sarađivati sa našom jednom i jedinom muzičkom ikonom BiH Hankom Paldum.

Hilmo je izdvojio i Edina Hadžipašića, pjevača sa vanserijskim glasovnim mogućnostima, čovjeka koji je ne samo uspješni privatni biznismen, već i vrsni muzičar i pjevač, a koji iza sebe ima dosta odličnih snimljenih pjesama, uskoro će biti promocija još jedne njegove nove pjesme ,a kako nam reče, vrijeme Edina Hadžipašića tek dolazi.

Hilmo Peljto nije samo odličan menadžer već i zaljubljenik u fudbal, a ima i licencu trenera.

-Sport i fudbal mi nekako dođu kao relaksacija i odmor od estrade i pjevača. Isto kao što gorim za muziku, tako je isto i za fudbal. To su te neke dvije stvari u životu koje me motivišu i tjeraju me naprijed.

 

Pratite nas:
Djevojku ismijavaju
Šokantno priznanje