PočetnaIntervjuMenadžer Saša Dervišević otkriva estradne tajne: Da je Selma Bajrami radila timski, danas bi kao Seka za noć uzimala 13.000 eura, Šabanu njegova Gordana određuje gdje će pjevati

Menadžer Saša Dervišević otkriva estradne tajne: Da je Selma Bajrami radila timski, danas bi kao Seka za noć uzimala 13.000 eura, Šabanu njegova Gordana određuje gdje će pjevati

Sabit Saša Dervišević je jedan od najcjenjenijih mendžera na regionalnoj estradi, sve radi stihijski i profesionalno. Ima neki posebni „njuh“ za dobru pjesmu i dobrog pjevača, a svojevremeno je, kako nam je rekao, osamdesetih godina novog Golfa 2, „slomio“ vozajući se sa Nazifom Gljivom i Halidom Bešlićem, a promovišući Bešlića po cijeloj Jugoslaviji.

Prvi je snimio pjesmu „Bolan ti ležim“ za koju je aranžman uradio Perica Simonović i tako mu tom pjesmom uništio karijeru jer aranžerski nije valjala. Samo par godina poslije istu pjesmu snimi Nada Obrić „Bolna ti ležim“ i sa aranžmanom Dragana Stojkovića „ubije“ tadašnju Jugoslaviju. Ali, kako nam reče, nije mu bilo suđeno da bude pjevač.

A, na samo početku razgovora prokomentarisao je ovu današnju omladinsku brigadu pjevača.

-Meni je  najsmješnije kada kažu pozvali su me na snimanje trećeg kruga Zvezda Granda. Pa, krugova će biti milion. Da ih Popović ne zove kako bi opstao taj njegov šou. A, oni prođu tih nekoliko krugova i umisle se da su zvijezde i onda traže enormne honorare i da imaju nastupe svaki vikend. Pa ima pjevača dobrog kalibra koji i ručaju i večeraju na televiziji,a nemaju posla.

Objasni mi riječ ili pojam menadžer?

-Konkretno u BiH nema menadžera. Ko je uzeo neko nekog od pjevača da ga je uzeo, poveo i od njega napravio ime ,da ga finasira i da ulaže u njegovu karijeru. Ja se zgrozim kad neko kaže da je menadžer. Pa to su posrednici koji povežu pjevača i neku kafanu, dvoranu ili vlasnika diskoteke. Mene su prozvali menadžerom ja to tako trpim, ali šta sada da objašnjavam. Menadžeri su tu da stvaraju pare, a tih para nigdje nema. Potrčke i posrednike ne možemo zvati menadžerima, a mendžeri su ljudi koji mogu i finansijski da potegnu.

Ti si „stvorio“ Menila Velioskog?

-Jesam, ali ja to sebi ne pripisujem. To je sve pola pola. Činjenica je da sam ja Menila uzeo pa ga vodio u kuću Mileta Kitića  i Marte Savić, Šabana Šaulića, Halida Bešlića, Šemse Suljaković, slikao ga, prezentirao ga. Ali ja mogu takvih  deset da uzmem, ali šta ću sa njima koji nemaju talenata, a Menil ga ima. Ja sam Menilov talenat prepoznao prije osam godina, a u Grandu ga nisu prepoznali. Ja sam svojevremeno „skenirao“ Selmu Bajrami, Seku Aleksić, a poslije njih više nikog jer niko više nije bio takav potencijal kao njih dvije. Da je Selma Bajrami radila timski, danas bi bila broj jedan na Balkanu, niko joj ne bi bio ravan. Seka je jedno vrijeme imala honorar od 13 hiljada eura, ali Seka je radila timski.

I Šabana Šaulića „mendžerišu“ razni takozvani menadžeri?

-U pravu si, ali zna se ko je šef u toj cijeloj priči, a to je njegova supruga Gordana. Šaban nikad nije i nikad neće negdje nazvati ili nešto dogovoriti.  Moj i Šabanov odnos je nesto sasvim drugo od bilo kojih drugih, a Gordana je ta koja amenuje svaki njegov nastup. Tu je taj profesionalno porodični odnos koji jako dobro funkcioniše. I Halid je jedinstven u svemu tome, ima čovjeka u Zagrebu koji mu sve radi za Hrvatsku, Kapu koji mu radi Skandinaviju i njegovog sina Dinu, a to je sve recept uspjeha i dobrog rada.

Ima pjevača koji veliki novac daju za reklame, ali nema uspjeha?

-Ima takvih koliko hočeš. Mene neki dan zove čovjek jedne pjevačice kaže uložili smo pare i pare u Grand, ali slabo, nema onoliko koliko smo očekivali. Pa, kad si dao toliki novac što mene sad zoveš ,a takvih je masa. Primjer je mladog pjevača iz Tuzle  Emira Hada koji je preko posrednika, jedne pjevačice i njenog “ menadžera“ otišao u Beograd dao 28.500 eura za dvije pjesme, uzeli su mu jos 1.500 kao za reklame na radiostanicama. I šta je uradio, ništa. I on me zove kaže da je dao toliki nova , a od nastupa nema ništa. Čak mora i sam putne troškove da plati ,kada mu se posreći da negdje pjeva. Meni je žao  što se ti mladi pjevači varaju. A , on je mogao taj novac u nešto drugo i korisnije da ulozi, da otvori kafanu i radi kao konobar.

Da li bi dozvolio Menilu da od kolega pjevača ili muzičara krade bakšiš?

-Kada bi to samo jednom uradio ne bi više sa mnom ni dana sastavio. Svi mi znamo da ima pjevača raznih profila koji to rade, ali za mene je to dno dna. Posebno uzeti bakšiš od muzičara koji je iza tvojih leđa i koji ti svira cijelu noć, za malu sumu novca,pa mu onda još uzeti bakšiš. To je čisti lopovluk, to je zločin, zlo. Svaki pjevač ima daleko viši honorar od muzičara i da mu ne daš bakšiš,ma grozno.

Zbog čega pjevači iz BiH nemaju toliko mnogo uspjeha kao iz Srbije?

-Pa naši pjevači nisu prvo i prije svega cijenjeni u BiH. A, svaki pjevač vrijedi onoliko kolika mu je težina pjesme. Nije samo stvar snimiti bilo kakvu pjesmu, u današnje vrijeme hiperprodukcije, pjevač mora imati hit, da bi nastavio i opstao. BiH ima odličnih pjevača svih generacija,ali ima nešto što nedostaje,a šta ni sam ne znam.

Kako si uspio da te nakon toliko godina opet svi poštuju i cijene?

-Samo poštenim radom. Ja nikom od pjevača nisam ostao dužan, a neki jesu meni. Ali, se sve na kraju ispoštuje. Mnogima sam učinio usluge, prodavao im automobile, sa svima sam ostao u jako dobrim odnosima, a to se cijeni.

Da si umjesto Menila pod svoje uzeo Ibru Bublina, da li bi isto uspio?

-Ibru jako poštujem, ali mislim da ga ne bi uzeo. Uz pjevanje gledam i još neke druge stvari i ja sam vrlo težak. Prije svega njegov otac vodi u svemu tome glavnu riječ i ja se ne bi mješao u sve to.

Pratite nas:
Životna priča Bebe
Stoja oplela po estr