PočetnaIntervjuOsman Hadžić o porodici, poslu, kolegama: S porodicom se planiram vratiti u Bosnu, u Njemačkoj se ne živi tako dobro kao što mnogi misle

Osman Hadžić o porodici, poslu, kolegama: S porodicom se planiram vratiti u Bosnu, u Njemačkoj se ne živi tako dobro kao što mnogi misle

Popularni Osman Hadžić traje već godinama. Iza njega je dosta velikih hitova. Razgovarali smo s njim u Njemačkoj u kojoj živi sa porodicom.

Da li je posao pjevača danas težak i neizvjestan?

-Nije težak, nije neizvjestan, a u suštini je u životu sve neizvjesno. Veoma često se dešava da su dvorane , diskoteke pune gdje nastupam, ali ima naravno i nastupa s kojima se baš ne bih mogao pohvaliti. Ali, opet kažem sve je to dio našeg života i estrade.

Ko više donosi novca u kuću, Vi ili Vaša supruga?

-Ja definitivno jer moja supruga radi samo četiri sata, a to je tek da ima neko zanimanje i da ima za svoje lične potrebe.

A, djeca da li su počela zarađivati vlastiti novac? Ako jesu da li daju nešto za kućni budžet?

-Kćerka je počela da radi, ovaj mlađi sin nešto zarađuje isto ,a stariji sudira. Iskreno još nisam doživio da je neko nešto od njih dao, ali neka su oni meni živi i zdravi. Neka oni zarađuju za njihov budžet, neka rade, štede da imaju za vlastite stanove i kuće.

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled?

-Pa svašta mi se dešavalo dok sam bio mlađi i nestašniji. S mojom suprugom je bila ljubav na prvi pogled, ali je tek nakon godinu dana baš pravo zaživjela. I prvi i drugi put smo se sudbinski sreli. Prvi put sam je vidio kada sam pjevao njenom bratu na svadbi, a drugi put smo se sreli u Štuttgartu.

Da li Vašu suprugu i danas volite istim žarom kao i prvog dana?

-Da istim žarom, a možda danas i više već prije. Kako čovjek stari shvata ko mu je i šta mu je najbitnije u životu, faktički smo ostali sami, djeca su svako na svoju stranu.

S obzirom da svi porodicno živite i Njemačkoj, imate li njemačke pasoše?

-Ne, nemam ni ja, ali ni dijeca. Sva moja dijeca su sada punoljetna i oni će samostalno odlučiti da li će uzeti njemačko državljanstvo ili ne. Ja ustvari razmišljam da vratim i mene i suprugu i dijecu u BiH, ako budu htjeli.

Po Vama onda nije neizvjesna budućnost mladih u BiH?

-Ne mogu baš na to pitanje precizno da odgovorim, ali većinom mediji prave svu tu frku oko odlaska, a bilo bi pametnije da naprave priču gdje ti mladi ustvari odlaze iz BiH. Da naprave priču kada dođu u Njemačku kako i gdje žive, kakav im je život, a vjerujte mi mnogima nije sjajano kada dođu. Svakome treba par godina da se navikne na novi način života, sve se plaća, a Nijemci su u zadnji par godina dolaskom izbjeglica renovirali sve njihove stare zgrade i onda te stanove iznajmljuju po jako visokim cijenama, a posebno ljudima koji dolaze sa Balkana. Vjerujte da nije sve bajka kako se mnogima to čini.

Sada će možda mnogi reći: “Lako je Osmanu pričati iz daljine  on ne živi u BiH?“

-Vjerujte mi ja sam u Štuttgartu samo zbog porodice, mene posao ne veže za jedno mjesto i ja mogu da živim i u Cazinu, Sarajevu, Bihaću… Ja dosta vremena i provodim u BiH, ali vidm na mnogim primjerima oni koji dođu da im nije lako. Ja imam muzičara koji me prati na nastupima, a koji je došao iz Bosne , upisao školu za njegovanje starijih osoba u Štuttgartu i vjerujte mi, nije mu lako, a takvih je mnogo. Dobro, on tom školom ulaže u vlastitu budućnost.

Da li se možete sjetiti neke ludosti iz Vaše mladosti?

-Bilo ih je zaista dosta, a jedna je posebna kada sam sa 16. godina otišao od kuće da sam zarađujem za život. Nije to bila pjesma, već sam radio na građevini kod rođaka u Sloveniji i Hrvatskoj. Ali to opet i nije bila neka ludost jer sam tim mojim odlaskom i ranim radom kao najstarije dijete pomogao mojim roditeljima.

Da li biste nešto kad bi mogli mjenjali u Vašem životu?

-Kada bi htio da nešto mjenjam, to je sada kasno. Pomažem braći nešto malo oko njihovih poslova, ali iskreno govoreći ne bi ništa mjenjao, sve je na svom mjestu.

Kada bi Vam jedan od Vaših  relativno mladih sinova sada došao i rekao, da ima djevojku i da s njom čeka dijete, kako bi reagovali?

-Naravno ne bi mi bilo drago jer su još veoma mladi. Oni su dovoljno stari da sami donose odluke, ali nedao Bog kada bi se to sada desilo, prihvatio bi situaciju takva kakva jeste. Samo nek su sretni.

Kako gledate na istopolne brakove?

-Sve što je zakonski dozvoljeno, sve što nekom odgovara neka tako i radi. Meni lično ništa ne smeta, a toga sam se u Njemaškoj nagledao i veoma sam liberalan po tom pitanju. Kosmopolita sam svega sam se nagledao i kažem još jednom, meni ništa ne smeta.

Koja je bila Vaša najskuplja pjesma koju ste snimili, koju ste najviše platili?

-Mislim da je to pjesma „Titanik“, Vlada Grajić je radio muziku, Taške aranžman, a Marina Tucaković tekst i koštala je oko 7.000 eura, ali je bila mega hit i vratila mi se desetoruko.

 

Pratite nas:
Rizo Hamidović nika
Šok razgovor s Kema