PočetnaIntervjuŠerif Konjević: Zbog iskrenosti sam gubio prijateljstva

Šerif Konjević: Zbog iskrenosti sam gubio prijateljstva

Uprkos činjenici da sa porodicom živi u njemačkom gradu Minhenu, gdje mu sin Leis ide u školu, regionalno popularnog pjevača folk muzike Šerifa Konjevića nerijetko ćete zateći i u Sarajevu. Vrijeme u rodnom gradu Šerif najčešće provodi u svojoj luksuznoj kući na Ilidži, gdje je dočekao i ekipu našeg portala, te veoma rado s našim čitateljima podijelio novosti iz svog života. Šerif je, kako je i navikao, na zakazani intervju stigao čak i prije dogovorenog termina

Razgovarao: Bato Šišić

Estradnim umjetnicima nije svojstveno da na intervju dolaze u tačno zakazano vrijeme. Je li tačnost Vaša vrlina?

– Sve je rečeno u toj konstataciji. Svaki čovjek svojim postupcima najbolje govori o sebi. Svaki čovjekov postupak ponaosob njegova je prezentacija vani. Tačnost je profesionalizam i ja sam po tom pitanju “bolestan”. Tačnost može da bude najveća mana kod ljudi koji nisu tačni, jer oni ustvari time ne poštuju druge i njihovo vrijeme.  Sa tačnošću je povezana i iskrenost. Rijetko ko će vam u lice reći otvoreno šta misli. Tako da je i iskrenost vrlina jednako kao i tačnost.

A koliko ulogu iskrenost igra u Vašem životu?

– Često sam dobijao kritike od ljudi, pa čak i od vlastite žene što sam previše iskren. Ja sam takav kakav sam i neću da se mijenjam. Meni je tako dobro iako sam zbog iskrenosti gubio prijateljstva. Ali vjerovatno mi nisu ni bili prijatelji, kada ne mogu da čuju istinu.

Jeste li još ambiciozni?

– Ambicioznost je stvar momenta. Ja više volim da sam kreativan nego ambiciozan. Nisam na početku karijere, pa da budem ambiciozan. A ambiciozne osobe samo grabe. Ja nisam takav, ostvario sam se i kao suprug, kao otac, kao pjevač, ostvaren sam u svim sferama života.  Znam koliko vrijedim. Ja čak nisam bio ambiciozan ni na početku karijere, jer da jesam, vjerovatno bi danas sve bilo drugačije. Mislio sam da je samo pjevanje bitno, dobar glas, ali očigledno da nije tako, a posebno danas. Danas nije bitno kako pjevaš, nego kako izgledaš i kako plasiraš neku laž ili sočan trač. Danas više nije bitan karakter nego upravo pretjerana i lažna ambicioznost.

Drugi kažu da imate veoma neobičan karakter?

– Kako za koga i kako ko na to gleda. Mnogi kažu da imam težak karakter, ali baš me briga. Čujem tako, da mnogi moji prijatelji pokušavaju da  me „odbrane“, da ispravljaju krivu Drinu kao da me nešto pravdaju kod drugih, ali meni to zaista nije potrebno. A mene zaista poznaju samo rijetki. Mnogi treba da sjednu sa mnom, slušaju šta i kako pričam, pa da prema tome komentiraju.

A kakvog je karaktera Halid Bešlić? Poznajete li ga dovoljno?

– Halid je izuzetno drag čovjek kojeg poštujem i volim. On zna da sam jedini čovjek na estradi kojem može sve reći, a da to niko drugi neće saznati. Nas dvojica smo sasvim različiti kao osobe, ali se poštujemo i cijenimo. Halid i danas priča kako je njemu moj rahmetli otac govorio, a i meni: „E, moj sine, Šerife da ti je Halidova mudrost,gdje bi ti kraj bio“. Halid to i dan danas prepričava. Moj otac je volio Halida,a ja ga izuzetno poštujem.

Hoćete li nam reći nešto o Nazifu Gljivi?

– Njega odlično poznajem,  a većini su poznate i relacije između njega, Halida i mene. Isto je i sa Draganom Stojkovićem Bosancem. Nikome se ne dodvoravam, ali ako neko nešto pogriješi prema meni neću zaboraviti. Neću ga ni mrziti. Ovo se ne odnosi samo na Gljivu već i na Stojkovića. Neću da se vraćam u prošlost. Čovjek kada bi se sjetio nekih lijepih stvari ne bi nikada dozvolio da to lijepo unište ružne riječi. Meni Gljiva nikad nije bio mrzak I sasvim normalno komuniciramo. U sekundi mogu da napravim problem,ali treba sačekati da ta sekunda prođe.

Znalo Vam se desiti da odete sa nastupa jer Vas organizatori nisu ispoštovali uprkos tome što dogovorite visok honorar?

– Zar treba da se ponizim i da molim? Ja nikoga ne molim i ne želim da sarađujem sa nekim ko od samog starta želi da te prevari ili ne ispoštuje. U suprotnom, sve obaveze prema meni završio bi prije početka mog nastupa. Imam principe kojih se držim i ne mijenjam ih ni zbog koga. Pjevačima šalju novac na kućnu adresu, a ja njemu dođem na njegovu adresu. Onda me ispoštuj.

Kako Vas služi zdravlje?

– Dobro. Zadovoljan sam. Redovno uzimam terapiju za krvni pritisak kako bih ga održavao normalnim i to je to.

Snimate nove pjesme i opet ste izabrali baladu. Zašto?

– Kroz baladu pjevač pokazuje sve svoje emocije, a to ne može baš svako. A ovu novu baladu snimam zbog supruge Kanite jer ju je baš ona odabrala. Sa ovom pjesmom želim ponovno da joj izjavim ljubav. Veliki sam emotivac, a najbolje ih iskazujem kroz pjesmu.

Šerif u društvu sa našim novinarom

Šta ste posljednje poklonili supruzi?

– Ne volim o tome pričati, ali moja Kanita ima pravo da raspolaže sa svim onim što ja imam i što smo zajedno stekli. U braku ni ne treba biti podjele na tvoje I moje. Kanita je moj, a ja njen poklon u životu. A naš sin je naše najveće blago.

Ko Vam je pomogao na početku karijere? Ko Vas je uveo na estradu?

–  Kemal Malovčić. Danas mnogi za njega kažu kakav Kemal, ovako i onako. A, Kemal je bio prvi gospodin estrade,prvi koji je vozao dobra i najskuplja auta, oblačio se po posljednjoj modi i čovjek koji nikome nije odmogao već samo pomogao. Znam ga veoma dobro i ne mogu mu nikada zaboraviti, jer je  prepoznao moj talenat. Kad sam ga upoznao, u to vrijeme je vozio najbolji Mercedes i ja sam sebi tada rekao da ću jednog dana imati isti takav auto. Odveo me odmah na jedan koncert, pružio mi priliku da pjevam i to mu nikada ne mogu i ne želim zaboraviti. Ja sam šutio, pjevao,radio i nastupao,samo da bi ostvario svoj cilj. Nakon Kemala i mog dolaska u Beograd, drugi koji mi je pomogao u karijeri bio je Ljubo Kešelj.

 Kako i gdje ćete dočekati Novu godinu?

– U principu ne pjevam za Novu godinu, ali na nagovor jednog mog prijatelja pjevat ću u Beču. Više volim novogodišnje praznike provesti u društvu porodice, ali eto ovaj put bit će drugačije.

Na kraju, koja Vaša pjesma Vam je najdraža?

-Od novijih, to je pjesma “Ne dam anđela svog“, a od starijih na prvom mjestu je „Najljepši je moj rodni kraj“.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas:
Conchita Wurst: Zbog
Selma Bajrami: Nikad