PočetnaIntervjuŠokantno priznanje Farizade Čamdžić: Nisam starleta-pjevačica, muž pjevačice Brunclik, mi je otvoreno rekao da sam daleko kvalitetniji pjevač od njegove Zorice

Šokantno priznanje Farizade Čamdžić: Nisam starleta-pjevačica, muž pjevačice Brunclik, mi je otvoreno rekao da sam daleko kvalitetniji pjevač od njegove Zorice

U današnje vrijeme nepjevača, starleta, polugolih pjevačica, koje sve znaju, ali ne znaju da pjevaju, ali imaju dobre i pogodne sponzore, uspjeti je veoma lako, ali sve te karijere traju veoma kratko.

S tim se slažu mnogi ,ali ipak one i dalju pjevaju, nastupaju, uzimaju dobar honorar, a istinsku pjevačicu s dobrim glasom i kvalitetnim pjesmama rijetkost je sresti i uživati u ljepoti glasa.

Ipak, jedna od takvih popularna  Farizada Čamdžić traje već godinama, snima nove pjesme, a svaka je momentalni hit. Iza nje je dosta njenih velikih hitova, a pjesma snimljena 1986. godine za sarajevski Diskoton „Majko, gdje je on“ je njen zaštitni znak i njen jedan od najvećih hitova.

Nekad ste bili izuzetno popularna pjevačica sa dosta hitova, a danas Vam baš taj jedan dobar hit nedostaje?

-Pa, prije svega da kažem, da to “nekad popularna pjevačica“, nije tačno. Ja sam i danas jako popularna i sve moje pjesme su hitovi, kako nekad, tako i danas. Svaku pjesmu koju sam ja snimila je hit, pa ne znam o kakvim hitovima pričaš?.

Pa, o hitovima s kojima bi imali posla i „pokorili“ regionalnu muzičku scenu.

-Gdje ja radim i gdje ja pjevam, imam hitove koje popune sve, to su hitovi za takva mjesta gdje ja radim. Ne želim da pjevam gdje mi nije mjesto. Ja sam sama birala mjesta i još uvijek biram mjesta gdje ću da pjevam, gdje se okuplja publika sa istančanim ukusom i cijene ono što pjevam.

Pa, kad će nova pjesma?

-Poslije pjesme „Pogrešna žena“, a koja je veliiikiiii  hiiit, teško je naći neku novu temu koju bi ja otpjevala. Ja ne mogu sada sve da otkrivam, ali kada bi tebi ja nešto sad ispričala, ti bi napravio neko „ludilo“ i sve bi mi upropastio. A, ja ne tražim kompozitora sa izvikanim imenom, a koji bi mi tražio nemoguće. To je jedna velika lopta koju ja ne mogu i ne želim da šutiram.

Koju ste pjesmu najskuplje platili?

-Dok su nekada bile renomirane diskografske kuće za koje sam ja snimala i izdavala ploče, uvijek su mi direktori tih kuća sami i besplatno nalazili autore, kompozitore jer sam bila njihov ekskluzivac. Danas je drugačija situacija, pa se nađe nešto fino,a da nije skupo po nekoj „klizavoj“ cijeni“.

Zašto izbjegavate novinare?

-Ja sam jedna suptilna, nježna žena koja samo želi da radi posao koji voli, a danas se mora nešto posebno napraviti, izmisliti nešto sočno, neka prevara, laž, pa da budeš interasantan. A, ja to jednostavno ne mogu. Oduvijek sam bila skromna, a iskreno malo sam i polijena. Meni ako nešto nije po volji i ne odem na nastup, a to u stvari novinare i ne interesuje. Ja sam za njih dosadna jer nemam jakih stvari za njih, njihovu priču. Ne uklapam se u šablon starleta i polugolih nazovimo ih pjevačica.

Vaš veliki hit „Majko gdje je sada on“ samo dvije godine nakon Vas, dakle 1988. godine snimila je Zorica Brunclik i mnogi misle da je njena?

-Ja sam alergična na sve te priče vezano za Zoricu i mene. Svi koji prate moj rad znaju da je to moja pjesma, da ju je ona poslije mene snimila, ali ta pjesma je u mojoj izvedbi zaživjela u narodu. Ne bih više o tome.

Zašto stalno izbjegavate priču o Zorici Brunclik, jednostavno se osjeti ljutnja u Vašem glasu? Daj objasnite i pojasnite to već jednom?

-Evo, reći ću, ali pod uvjetom da napišeš onako kako ja kažem, od riječi do riječi. Nikad, ama baš nikad mi nije smetalo pitanje o Zorici, ali me nervira što me baš, ama baš svaki novinar uvijek pita za nju. Ja se pitam da li svi ti novinari, pitaju Zoricu za mene? Možda nekog podsjećam sa bojom kose, bojom glasa na nju i to je sve. Nemam ništa protiv te žene, viđali smo se, radili smo zajedno, ali me više nerviraju pitanja o njoj. Ja sam tebi to rekla već jednom, ali nikad nisi objavio, evo sad sve snimaš, sad ću ti opet reći pa objavi sad konačno. Dok sam ja radila albume sa Ljubom Kešeljom, meni je taj vrsni kompozitor, harmonikač, muzičar, njen nekadašnji muž rekao: „Farizada, što se tiče tvog pjevanja i tvog kvaliteta, ti i  Zorica ne možete da stanete jedna pored druge jer ti si bolji i kvaliteniji pjevač od Zorice“. Ali, eto ona je sebi našla muža Kemiša, harmonikaša i mnogo joj je bilo lakše u životu, a ja nikad nisam imala muzičara u životu koji bi me progurao i dao potporu da bi mi put na estradi bio lakši. Eto toliko o toj Zorici, Nikada ne mogu reći da je mrzim. Ja kad je vidim sva treperim jer kada sam počinjala da pjevam pjevala sam njene pjesme, Šemsine i Vide Pavlović. I drugi put kad se opet vidimo nikakvih pitanja o Zorici.

Pratite nas:
Estradni menadžer H
Dino Merlin je zalju