PočetnaIntervjuSupruga TV voditelja Fikreta Hodžića: Navršilo se 13 godina kako sam pobijedila moždani udar

Supruga TV voditelja Fikreta Hodžića: Navršilo se 13 godina kako sam pobijedila moždani udar

Ševala Hodžić, supruga poznatog televizijskog voditelja Fikreta u šesnaestoj godini je doživjela moždani udar. Bio je to težak period za Ševalu, ali i njenu porodicu.

Iako suočena s teškim zdravstvenim stanjem, nikada nije dopustila da ono određuje ostatak njenog života. Danas je na svom Instagram profilu objavila fotografiju, a opis koji je stavila dirnuo je mnoge.

– Danas je 13 godina kako sam pobijedila moždani udar. Hvala ti živote što si mi dao drugu šansu – napisala je Ševala.

Nakon problema sa zdravstvenim stanjem, još kao tinejdžerka se počela intenzivno baviti sportom, promijenila je način ishrane, a sada je i nutricionistkinja. Prije nekoliko sedmica, Ševala je za “Azru” govorila o svom putu ka ozdravljenju, te otkrila savjete za sve one koji se žele kvalitetno hraniti, te time sačuvati svoje zdravlje.

– U šesnaestoj godini doživjela sam moždani udar. Tada sam morala da donesem jednu jako važnu odluku u svom životu, da li da dopustim da bolest kontrolira ostatak mog života ili da ja preuzmem kontrolu nad svojim životom i svojim stanjem. Tada još nisam ni slutila da će zdrava ishrana biti ta koja će da promijeni cijeli moj život. Uz Božiju pomoć, pomoć roditelja, te uz mnogo strpljenja, danas se osjećam bolje nego ikada i imam kontrolu nad svojim zdravljem, koliko je to u mojim rukama – kazala je Ševala.

Iako neke stvari ne možemo predvidjeti niti utjecati na njih, zdravlje je „zdravije” ako ga čuvamo i održavamo, i to, ponajprije, odgovarajućom ishranom i tjelovježbom. Lali je sport pomogao da prebrodi posljedice moždanog udara u 16. godini, a Fikret se na teniskom terenu rješava stresaStari Latini vjerovali su u poslovicu koja glasi: U zdravom tijelu zdrav duh. Čini se da je ona tek danas, kada živimo „sto na sat”, dobila istinski značaj. Zdravlje nije nešto što se podrazumijeva. Iako neke stvari ne možemo predvidjeti niti utjecati na njih, zdravlje je „zdravije” ako ga čuvamo i održavamo, i to, ponajprije, odgovarajućom ishranom i tjelovježbom.

Brojne su blagodati ovog posljednjeg, po fizičko i mentalno zdravlje. Stručnjaci tvrde da je dovoljno samo pola sata da bismo ostali u formi. Neki nemaju ni toliko vremena. Ili je to samo izgovor? U većini slučajeve jeste, piše Azra. Rijetki su oni koji svaki slobodan trenutak, umjesto lješkareći, provode u teretani ili na nekom od sportskih terena.Zajednička ljubav

I dobro je kada se stvari u životu poslože tako da tu ljubav prema sportu dijele supružnici, kao što je slučaj sa Ševalom i Fikretom Hodžićem, popularnim novinarom i voditeljem televizije „Hayat”. Iako je diplomirana pravnica, Lala, kako bližnji odmilja zovu Ševalu, posao snova pronašla je u teretani „Planet”.

– Tu sam po cijeli dan. Radim i privatne, individualne treninge. Bilo da je u pitanju mršanje, debljanje, pozicija… tu sam da pomognem savjetom, ali i da sama vježbam. Zanimljivo je da u posljednje vrijeme nijedna žena ne želi aerobik, samo traže tegove. Valjda je takav trend sada – kaže Lala.

Iako je od malih nogu uživala u sportskim aktivnostima, od 16. godine sport zauzima važno mjesto u njenom životu. Tačnije, on ju je vratio u život nakon što je iznenada doživjela moždani udar. Nisu mu prethodile nikakve tegobe, jednostavno se desio.

– Bilo je to 26. jula 2005. godine. Taj datum neću nikad zaboraviti. Spremila sam se da idem na bazen sa sestrom i rodicama. U roku od jednog sata pojavili su se svi simptomi. Kad sam rekla mami, mislila je prvo da se šalim, jer inače to volim da radim. Ali, to nikako nije bila šala. Završila sam na klinici. Nakon toga uslijedio je oporavak. Teško je pričati o tome… Oporavak traje i dan-danas. Nemam vidljivih fizičkih posljedica, hvala Bogu, ali s takvim iskustvom se drugačije živi. Ko je preživio moždani udar, zna dobro o čemu govorim – priča Lala.

Godinu nakon toga, počela se baviti sportom, doduše, blažim intenzitetom nego sad.

– Kad ljudi kažu moždani udar, onda vide oduzetost cijelog ili dijela tijela, šepanje… Nisam htjela tako završiti. Trznula sam se i okrenula sportu. Uz njega je uslijedio i oporavak. Počela sam s pilatesom i yogom, kasnije su došli tegovi. I totalno sam se preporodila. Sad, kad me neki vide kako dižem tegove, a znaju u kakvom sam stanju bila, ne mogu da vjeruju. Od svega toga ostao mi je samo strah. I ne uvijek. Naprimjer, kad me zaboli glava pitam se šta sad. Posebno otkako imam dijete, jer nisam više u pitanju samo ja. Zato se više borim da pobijedim i taj strah, a sport je moje „oružje” – ističe Lala.

Njena priča ujedno je i poruka svima koji imaju slične ili neke druge zdravstvene probleme. Za svakog postoji neki sport koji će, ako ništa drugo, barem na trenutak skrenuti misli od svakodnevnih problema.

Za Fikreta je to tenis. Nekad je nekoliko puta sedmično reket „ukrštao” s Lalom, i priznaje da je bila bolja u ovom sportu, ali otkako se ona zaljubila u teretanu, često je prisiljen potražiti drugog partnera na terenu.

– Volim tenis. To je jedini sport u kojem mogu testirati svoju ličnost, provjeriti kakav sam. Jer sa svoje strane mreže stojim sam, nema partnera koji mi može pomoći u igri, pa zato karakter dolazi do izražaja. Ako si brzoplet, ako se brzo ljutiš, sve to loše utječe na igru i tako možeš skontati kako trebaš kroz život. I šta sam tako otkrio o sebi? Pa, da sam težak čovjek (smijeh op.a.). Nestrpljiv sam, naprimjer. To me najviše košta u životu. Kad nešto hoću, hoću to odmah. Ako ne dobijem odmah, ne mogu da spavam, pa nabijem sebi pritisak… – priča Fikret.

– A onda i drugima – dodaje Lala uz smijeh.

Ajša voli yogu

Lala i Fikret su roditelji djevojčice koja nosi ime Ajša. Cijeli njihov svijet se vrti oko nje. Odgajaju je u ljubavi, ali i u sportskom duhu.

– Kad kući radim yogu, ona mi se obavezno pridruži. Naučila je mnogo položaja, isteže se i proteže kao velika – priča mama Lala.

Babo bi, ipak, želio da postane teniserka.

– Volio bih da i ona zavoli ovaj sport kao ja, pa ako postane neka „zeznuta” teniserka, da s njom putujem na turnire po svijetu i da je bodrim. To bi bilo idealno – kaže uz osmijeh Fikret.

Pratite nas:
Vidjeli smo snimak n
„Gorio“ je Srebr