PočetnaVideoVečeras obavezno izađite napolje: Ugledat ćete na nebu nešto što će vam razvući širok osmijeh

Večeras obavezno izađite napolje: Ugledat ćete na nebu nešto što će vam razvući širok osmijeh

U noći između 12. i 13. augusta imat ćemo prilike da vidimo jednu od najpopularnijih, ali i najljepših astronomskih pojava – meteorsku kišu Perseidu.

Uslovi za posmatranje pljuska meteora bit će odlični, a ukoliko imate želju da što bolje vidite ovaj nebeski spektakl, potrudite se da to bude od ponoći do zore.

Ova pojava poznata je još i kao Suze Svetog Lavrentija, kako se ovaj meteorski roj nazivao u srednjem stoljeću, kada je ovaj svetac muče baš u trenutku kada je nebo bilo obasuto milionima zvijezda (10. augusta 258. godine).

Vjeruje se da, ko god noćas vidi zvijezdu padalicu, može tražiti od ovog svetitelja ispunjenje jedne želje. I on će je sigurno uslišiti.

Inače, perseidi nas obraduju svake godine od 17. jula do 24. augusta, s tim što su najučestiliji 12. augusta kada se može pojaviti i od 90 do 120 meteora na sat.

Radi se o meteorima koji su zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu, a tada na nebu bljesne svjetli trag. Većina ovih djelića manja je od zrna pijeska, pa uglavnom većina nikada ne dospije do tla.

Pratite nas:
I samo što je pregu
Nigdje ljepše nego