PočetnaVideoZa fatalnom Bpsankom ludjela je jugoslavija: Odselila se iz Doboja, promijenila ime, postala slavna, a onda je tragično poginula skupa sa trudnom sestrom

Za fatalnom Bpsankom ludjela je jugoslavija: Odselila se iz Doboja, promijenila ime, postala slavna, a onda je tragično poginula skupa sa trudnom sestrom

Silvana Armenulić, rođena je u Doboju na današnji dan 1939. godine. Rođena kao Zilha Bajraktarević, jugoslavenska pjevačica narodnih pjesama i sevdalinki, okušala se i kao glumica u nekoliko filmova. Umjetničko ime ‘Silvana’, Zilha je izabrala sama.

Fatalna Bosanka slavu je stekla snimivši arhivske snimke sevdalinki za Radio Beograd šezdesetih godina 20. stoljeća. Snimila i duete sa popularnim izvođačima širom bivše Jugoslavije: Cunetom Gojkovićem, Arsenom Dedićem, Slavkom Perovićem…

Tokom karijere Silvana Armenulić ostvarila je i nekoliko filmskih uloga, a svakako najpoznatija joj je uloga pjevačice Rade u tv seriji ‘Kamiondžije’ iz 1970. godine. Ostali filmovi u kojima je glumila su ‘Ljubav na seoski način’, ‘Lov na jelene’, ‘Građani sela Luga’…

Život tragično gubi u saobraćajnoj nesreći sa svojom trudnom sestrom i pjevačicom Mirsadom Bajraktarević, koja je također promijenila ime u Mirjana, i violinistom Radetom Jašarevićem. Jašarević je pao u dijabetičku komu za vrijeme vožnje automobila, a navodno nije znao da je bio dijabetičar.

Silvana je spavala na stražnjem sjedalu, a Mirjana je sjedila na suvozačkom mjestu. Pjevačica Lepa Lukić je trebala biti u automobilu s njima, ali je igrom slučaja izbjegla smrt. Iako je poginula davne 1976., Silvanine pjesme i dalje traju i smatraju se istinskim hitovima narodne muzike. Silvanine najpoznatije pjesme su: ‘Šta će mi život’, ‘Ciganine, sviraj, sviraj’, ‘Srce gori jer te voli’, ‘Nad izvorom vrba se nadnela’, ‘Ludujem za tobom’, ‘Sama sam’, ‘Rane moje’, ‘Grli me, ljubi me’, ‘Ostavite tugu moju’; ‘Djevojka je pod đulom zaspala’, ‘Đul Zulejha’, ‘San zaspala’, ‘Svi dilberi, mog dilbera nema’, ‘Bol boluje mlado momče’, ‘Pusti me majko’, ‘Bosa Mara Bosnu pregazila’ i ‘Mene moja zaklinjala majka’.

Na gramofonskim pločama snimila je: ‘Zapjevala sojka ptica’, ‘Sinoć ja i moja kona’, ‘Snijeg pade, drumi zapadoše’, ‘Teško meni jadnoj u Saraj'vu sama’, ‘Moj dilbere’, ‘Djevojka viče s visoka brda’, ‘Kraj potoka bistre vode’, ‘Sejdefu majka buđaše’, ‘Rumena mi ruža procvala’, ‘Golube poleti’, ‘Vrbas voda nosila jablana’, ‘Da sam ptica’, ‘Zvijezda tjera mjeseca’, ‘A što ćemo ljubav kriti’, ‘Niz polje babo idu sejmeni’, ‘Ja nemam prava nikoga da volim’.

Fatalna Bosanka za kojom je ludjela Jugoslavija bila je u braku sa teniskim prvakom bivše države, kasnijim selektorom teniske reprezentacije Radmilom Amenulićem. Silvana je u karijeri dugoj 11 godina prodala 300.000 ploča. Lepa Lukić, trebala je tog dana također biti u tom automobilu, a o tragediji je izjavila:

‘Na dan nesreće skupa smo trebali putovati na zajednički koncert, ali ja sam po prvi put u svojoj karijeri zaspala, piše Slobodna Bosna. Za njenu smrt doznala sam od novinara koji su me probudili u dva sata noću da me pitaju za komentar povodom tragedije.

Počela sam se tresti, gledala sam u stol na kojem su bili plakati na kojima smo bile nas dve. Odmah sam popila sedativ i dugo se nisam mogla s time pomiriti.

Nikada više u životu nisam sela za volan’, pričala je tada Lepa Lukić, inače pravog imena Lepava Mušović.

 

 

Podijeli

Pratite nas:
Nekada je imala 100
Skandal na snimanju